Na rynku dostępnych jest wiele produktów. Każdy z nich ma swój zamiennik, czasami nawet kilka.
Producenci prześcigają się w tym, który z nich jest lepszy, który zdrowszy. Jakiś czas temu utarło się, że „produkty ciemne” są bardziej przyjazne naszemu organizmowi. Przekonanie pojawiło się wraz z modą na zdrowy styl życia i różnego rodzaju diety. Uważa się, że makaron razowy, ciemne pieczywo i brązowy ryż są lepsze od popularniejszych, białych odpowiedników. Jednakże czy rzeczywiście tak jest? A może to kolejny wymysł maniaków zdrowego stylu życia?
Jakie pieczywo?
Podobno jeżeli chce się przejść na dietę powinno się ograniczyć pieczywo, albo jeszcze lepiej, zupełnie je wykluczyć. Taki mit od lat panuje wśród wielu osób. Nic bardziej mylnego! Chleb jest lekkostrawny, zawiera małą ilość tłuszczu i jest przede wszystkim sycący. Kaloryczność kanapek nie zależy od chleba, a od tego co na niego kładziemy. Istnieje wile rodzajów pieczywa, m. in. razowy czy orkiszowy. Ten pierwszy zaliczany jest do ciemnego pieczywa, ze względu na głęboką, brązową barwę. Powstaje z mąki razowej, która jest najbardziej zbliżona do składu ziarna. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, miedź i magnez. Chleb razowy jest więc bardzo zdrowy, lecz ma specyficzny, lekko kwaśny smak, który nie każdemu odpowiada. A co z białym chlebem? Jak wypada w konfrontacji z razowym? Okazuje się, że pod względem składników odżywczych biały chleb nie jest wcale gorszy. Warto jednak sięgać po taki z dodatkiem ziaren słonecznika, soi, sezamu albo dyni. Bardzo popularny jest chleb orkiszowy, który w niczym nie ustępuje razowemu. Orkisz wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Co z ryżem?
Różnica pomiędzy ryżem białym a brązowym polega na stopniu ich przetworzenia. Biały ryż to efekt znacznej obróbki, zupełnego usunięcia najbardziej zewnętrznej warstwy. Podczas tego procesu ryż pozbawia się dużej ilości składników odżywczych. Ryż brązowy jest zdecydowanie zdrowszy, stanowi źródło błonnika, sodu, potasu oraz wielu witamin. Jest też trawiony znacznie wolniej, a co za tym idzie, powoduje dłuższe uczucie sytości. Dlaczego więc, mimo znacznej przewagi brązowego ryżu, większość osób dalej sięga po biały? Powodem może być mniej kłopotliwe przyrządzanie. Brązowy ryż ma krótszą datę przydatności, wymaga dłuższego gotowania, i bez wątpienia, jest droższy. Lecz jeśli powyższe niedogodności są do przyjęcia, bezwzględnie lepszym wyborem będzie ryż brązowy.