15 czerwca 2020
Pizza to dla wielu ulubione danie. Ale czy wiecie jakie proste może być jej przygotowanie? Użyjcie naszego przepisu, a przekonacie się sami.
Co potrzebujemy (na dwie pizze):
- 1 kalafior
- 1 opakowanie tofu
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 150 ml koncentratu pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- 1 mozzarella
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Kalafior pokroimy i rozmiksujemy.
- Przykryjemy go i włożymy na 8 minut do mikrofalówki, żeby się sparzył.
- Pozostawimy do wystygnięcia, a następnie przez ścierkę wyciśniemy z niego wodę.
- Potarte tofu, przeciśnięty czosnek, jaja dodamy do kalafioru a następnie doprawimy solą i pieprzem.
- Dokładnie mieszamy i ułożymy w cienkiej warstwie na blachę wyłożoną papierem do piecznia.
- Spód pizzy pieczmy 10 – 15 minut na 220 stopni. Międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy.
- Na oliwie z oliwek podsmażymy koncentrat pomidorowy, pokrojone świeże pomidory i suszone oregano. Jeśli chcemy, pomidory możemy zupełnie rozgotować.
- Podpieczony spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy mozzarellę i pieczemy 20 – 30 minut na 200 stopni.
- Gotową pizzę ozdobimy listkami świeżej bazylii.
Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Alfa Bio www.lunter.com
Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.abc-restauracji.pl/przepisy