23 stycznia 2020
BROWNIE Z SOLONĄ KRÓWKĄ I FISTASZKAMI
Znane i lubiane ciasto brownie, tym razem w wariacji z kremem korówkowym i słonymi fistaszkami idealnie współgrające ze słodyczą kremu. Łączenie smaku słonego ze słodkim jest coraz popularniejsze, nic dziwnego, dzięki temu czujemy inne nuty smakowe płynące np. z czekolady. Warto spróbować i przekonać się jak świetnie te dwa smaki współgrają ze sobą.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady Goplana
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
solona krówka:
- 600 ml śmietanki
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 szczypty soli
- szklanka solonych fistaszków
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Czekoladę rozpuść z masłem w garnku, po przestudzeniu wmieszaj jajka, cukier i mąkę, dodaj solone fistaszki, wyłóż powstałą masę do formy o wymiarach ok. 20×20 cm, piecz 20 minut.
- Składniki na karmelową krówkę gotuj na dużej patelni na małym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie masa powinna mieć ładny, delikatnie karmelowy kolor i być gęsta.
- Ciepły karmel wyłóż na upieczony brownie, posyp krojonymi, uprażonymi na suchej patelni fistaszkami – solone fajnie podkreślą słoną nutę karmelu i zagrają tu bombowo!
- Przed podaniem włóż na jakiś czas do lodówki, aby krówka zgęstniała i całość dała się ładnie pokroić.