BROWNIE Z SOLONĄ KRÓWKĄ I FISTASZKAMI

23 stycznia 2020 ABC
BROWNIE Z SOLONĄ KRÓWKĄ I FISTASZKAMI
BROWNIE Z SOLONĄ KRÓWKĄ I FISTASZKAMI

Znane i lubiane ciasto brownie, tym razem w wariacji z kremem korówkowym i słonymi fistaszkami idealnie współgrające ze słodyczą kremu. Łączenie smaku słonego ze słodkim jest coraz popularniejsze, nic dziwnego, dzięki temu czujemy inne nuty smakowe płynące np. z czekolady. Warto spróbować i przekonać się jak świetnie te dwa smaki współgrają ze sobą.

Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady Goplana
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka
solona krówka:
  • 600 ml śmietanki
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 szczypty soli
  • szklanka solonych fistaszków
Przygotowanie:
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Czekoladę rozpuść z masłem w garnku, po przestudzeniu wmieszaj jajka, cukier i mąkę, dodaj solone fistaszki, wyłóż powstałą masę do formy o wymiarach ok. 20×20 cm, piecz 20 minut.
  • Składniki na karmelową krówkę gotuj na dużej patelni na małym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie masa powinna mieć ładny, delikatnie karmelowy kolor i być gęsta.
  • Ciepły karmel wyłóż na upieczony brownie, posyp krojonymi, uprażonymi na suchej patelni fistaszkami – solone fajnie podkreślą słoną nutę karmelu i zagrają tu bombowo!
  • Przed podaniem włóż na jakiś czas do lodówki, aby krówka zgęstniała i całość dała się ładnie pokroić.

Przepis pochodzi ze strony naszego klienta firmy Goplana Polskiej marki czekolady od 1912 roku: www.islodycze.pl