4 grudnia 2019
Zupa grzybowa
Składniki
- 100g suszonych grzybów (najlepsze są borowiki lub podgrzybki)
- 250g włoszczyzny (bez kapusty)
- 10 ziaren pieprzu
- cebula
- 200g śmietany
- sól
Sposób przyrządzenia
Grzyby starannie płuczemy. Zalewamy zimną wodą na kilka godzin (można odstawić na noc). Następnie gotujemy odsączone grzyby w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem, aż staną się prawie miękkie. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez pół godziny. Przelewamy zupę przez sito i solimy. Można zaostrzyć smak zupy odrobiną soku z cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, energicznie mieszając, wlewamy śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki (można podawać oddzielnie lub jako składnik zupy). Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami lub makaronem.