6-17 października w G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa odbyły się I Targi Horeka Expo Rzeszów.
Targi Horeka Expo Rzeszów to wydarzenie przygotowane z myślą o branży hotelarskiej i gastronomicznej. Podczas wydarzenia zaprezentowana została kompleksowa oferta:
- Produktów spożywczych potrzebnych do zaopatrzenia lokali gastronomicznych
- Regionalnych wyrobów spożywczych z ekologicznych upraw
- Sprzętu i wyposażenia dla restauracji, kawiarni, barów i innych punktów gastronomicznych
- Wyposażenia hoteli i obiektów turystyczno-wypoczynkowych
Podczas targów odbyły się m.in.
- Pokazy gotowania na żywo. Wraz z degustacją w wykonaniu najlepszych szefów kuchni z prestiżowej organizacji, zrzeszającej kucharzy z całej Polski – Euro Toques
- I Podkarpacki Szkolny Konkurs Kulinarny – zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej (uczniów szkół gastronomicznych). Laureaci I i II miejsca otrzymają staż w restauracji Hotelu Arłamów**** wraz z wyżywieniem i zakwaterowaniem. Zdobywcy III miejsca nagrodzeni zostaną stażem w jednej z najlepszych restauracji w Rzeszowie – Radość. Wszyscy laureaci otrzymają również cenne nagrody rzeczowe
- Pokazy sztuki barmańskiej w wykonaniu Jerzego Czapli – Założyciela Centrum Szkolenia Barmanów, Kipera Herbat, specjalisty i trenera
- Szkolenia z marketingu, sprzedaży i obsługi social media dla restauratorów i managerów hoteli prowadzone przez ekspertów z agencji KAMAN Social Media – Agatę Koman i Tomasza Więcha – https://bit.ly/2OtDbr3
- Szkolenia ze sprzedaży w Internecie prowadzone przez Google Internetowe Rewolucje – https://bit.ly/2YBbmwN
- Konferencja szkoleniowa dla restauratorów i managerów hoteli poprowadzona przez zespół profesjonalistów z organizacji Hotele Plus – https://bit.ly/2Zy2wUZ
Na targach pojawili się najlepsi szefowie kuchni z Podkarpacia i nie tylko. Swój pokaz kuchni molekularnej zaprezentował Kamil Tłuczek – Executive Chef w Grand Hotel Boutique **** wraz ze swoim zastępcą Piotrem Kuzdro, którzy jako jedyni z województwa podkarpackiego po raz kolejny zakwalifikowali się do finału najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalnych szefów kuchni „Kulinarnego Pucharu Polski”.
W jury I Podkarpackiego Szkolnego Konkursu Kulinarnego zasedli, wspomniany wyżej Kamil Tłuczek Executive Chef w Grand Hotel Boutique ****, Mariusz Nazimek – Chef Doradca Kulinarny Rational, Marcin Czekalewski – Executive Chef w Hotelu Rzeszów****, Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****, Robert Żochowski, wiceprezes stowarzyszenia Euro Toques oraz znany i ceniony na Podkarpaciu i nie tylko Marcin Purgacz – Ambasador Marki Podkarpackie Smaki. W konkursie wygrali uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Pozostałe artykuły
www.abc-restauracji.pl/artykuly