Kacze udka i piersi
Kacze udka i piersi. Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.
Składniki
Mięso
-
2 piersi z kaczki
-
2 udka z kaczki
Solanka
-
2 l wody
-
100 g soli
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka cząbru
-
5 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
-
kilka liści laurowych
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Parzenie
-
ziele angielskie
-
pieprz czarny
-
liście laurowe
-
ząbek czosnku
-
marchewka
-
natka pietruszki
Peklowanie
Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300 ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Parzenie
Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90°C. Mięso parzyć do uzyskania 75°C w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.
Wędzenie
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 40°C i suszyć około 3 godziny. Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50°C, wędzić przez około 3,5 godziny. Następnie mięso podpiekać w 65°C przez około 35 minut.
Przepis pochodzi ze strony: www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/