Faworki z mąki pszennej 500 od Tota

19 lutego 2019 ABC
Faworki z mąki pszennej 500 od Tota

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki typ 500
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Łyżka masła
  • ¼ cukru pudru
  • szczypta soli.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 jaja.
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, w zależności od potrzeby dodajemy łyżkę śmietany lub łyżkę mąki.

Krok 2

Pamiętajmy aby ciasto było jednolicie wyrobione i odstawało od ręki. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 0,5h do lodówki.

Krok 3

Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość około 1 mm i wycinamy prostokąty o wymiarach około 10×3-4 cm, po czym nacinamy środek i przekładamy jeden koniec kawałka ciasta przez nacięcie.

Krok 4

Tak przygotowane faworki smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Krok 5

Faworki wyciągamy i odsączamy z tłuszczu.

Krok 6

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Przepis pochodzi ze strony: www.tota.pl