Wędzone jajka
Jajka wędzone mają łagodny dymny, przypominający smakiem oscypek. Możemy je podać jako samodzielne danie, jak również mogą być bazą do wielu potraw. Sprawdzą się jako jajka faszerowane, do żurku by podkreślić jego smak, jako dodatek do rolad czy różnego rodzaju tart. Jajka wędzone dodadzą każdej potrawie wyrazistości, zaś ich aromat będzie wyczuwalny w daniu.
Składniki
- 10 jajek
- sól lub sól wędzona do smaku
- woda
Wykonanie
Do garnka wkładamy 10 jajek, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na twardo około 10 min. Przelewamy zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy i osuszamy. Kilka jajek obieramy ze skorupek. Wszystkie (obrane i w skorupkach) umieszczamy na ruszcie wędzarni. Zaczynamy wędzenie od temperatury 20°C i stopniowo podnosimy ją, nie przekraczając 45°C. Wędzimy przez kilka godzin, aż jajka nabiorą bursztynowego koloru. Wędzenie zaczynamy od niższej temperatury by jajka nie popękały, a aromat z wędzenia wnikał do środka. W zależności od koloru jaki chcemy uzyskać podnosimy temperaturę o kilka stopni na wędzarni.
Przepis pochodzi ze strony www.borniak.pl/kategorie-wiedzy/przepisy/