Elena- liofilizaty

16 lutego 2018 ABC Aktualności
Elena- liofilizaty

Produkty firmy Elena mogli Państwo spotkać i zasmakować podczas ostatnich Targów Gastro Food. Mistrzowie cukiernictwa zaprezentowali tam swoje produkty z dodatkiem liofilizowanych owoców wyprodukowanych przez nas.

elena1-art

Cieszyły podniebienia odwiedzających. Budziły inspiracje do tworzenia nowych dań. Zachwycały jakością, smakiem oraz wyglądem. Ich ciekawa forma, bogactwo asortymentu oraz otwartość, nas – producentów na nowe wyzwania, zainteresowały nie tylko odbiorców z naszego rynku ale również zagranicznego. Rodziły się nowe pomysły jak ułatwić pracę kucharzy, jakie produkty są przez nich oczekiwane. Były to spotkania bogate w nowe kontakty, nowe możliwości. Szefowie kuchni okazali pełen profesjonalizm w doborze smaków, a my czuliśmy zadowolenie z pozytywnych opini znawców kulinariów.

Lubimy nowe wyzwania. Chęć ciągłego rozwoju i zdobywanie wiedzy na temat potrzeb klienta jest dla nas priorytetem. Zespół firmy Elena na co dzień dokłada wszelkich starań by surowce z których korzystamy spełniały wszelkie wymagania rynku.

Czym są produkty BIO i dlaczego sa tak ważne?

W ofercie naszej firmy z łatwością można dopatrzeć się produktów oznaczonych charakterystycznym znaczkiem zielonego listka. Oznacza on, że mamy do czynienia z produktem BIO. Co mówi ta modna ostatnio nazwa? Informuje, że produkt został stworzony metodami ekologicznymi co najmniej w 95%. Nie każdy może po prostu dodać taki znaczek do swoich produktów. W Polsce istnieje 10 jednostek udzielających certyfikatu BIO, kontrolowanych przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

elena-2-art

Warto wybierać produkty ze znaczkiem BIO, ponieważ dziś, w świecie w którym konsumenci często wprowadzani są w błąd, to własnie znaczek BIO daje pewność, że np: owoce lub warzywa rosły w specjalnych, nadzorowanych miejscach, na zdrowej glebie. Uważajmy na napisy typu „zdrowa żywność”, które tak naprawdę niczego nie oznaczają i może je zastosować każdy, niekoniecznie mówiący przy tym prawdę.

Jeśli szukamy prawdziwej żywności ekologicznej – po prostu szukajmy zielonego listka, pamiętając, że mogą nim posługiwać się jedynie autoryzowani wytwórcy, a proces produkcji został dobrze przemyślany.

Liofolizaty firmy Elena to najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze dodatki do dań, deserów, ciast i napojów.

Dlaczego?

Proces w jakim powstają, czyli suszenie sublimacyjne cechuje się tym, że skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych zostaje zachowany w 90-99%. Wszystko to dzięki temu, że wymrażamy z nich wodę, w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków i konserwantów. Liofilizowane owoce i warzywa są atestowane pod względem mikrobiologii i sanepidu.

Elena posiada nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich. Dzięki temu już od blisko 30 lat cieszy się zaufaniem Klientów i zdobywa nowe rynki świata. Dziś produkty Eleny są znane w całej Europie i nie tylko. Przedsiębiorstwo posiada certyfikat BRC i wdrożony system HACCP. Gotowe wyroby cieszą podniebienia coraz to nowych i wymagających odbiorców np. dzieci, a Elena zdobywa co roku coraz więcej nagród świadczących o jakości i wybornym smaku produktów.

Dlaczego warto zastosować te wyśmienite owoce i warzywa oraz zioła w deserach, napojach i chipsach dla dzieci?

Suszenie sublimacyjne powoduje, że owoce i warzywa zachwoują w większości swój kolor, kształt i smak. W stałej ofercie Elena ma do wyboru około 100 różnych produktów, w różnych postaciach. Wszystko w zależności od potrzeb klienta. Są to różne frakcje takie jak: owoce i warzywa całe, w połówkach, w plastrach, kostkach różnej wielkości oraz proszek. Takie przygotowanie surowca ułatwia prace kucharzom, cukiernikom oraz dużym koncernom spożywczym. Te produkty są dostępnce cały rok, posiadają długi termin ważność dzięki naturalnemu suszeniu (dzięki temu, że nie posiadają takiej ilości wody, co świeży owoc – nie ma warunków do tworzenia się pleśni) czyli nie ulegają szybkiemu zepsuciu. Nie trzeba ich mielić szatkować, kroić i siekać – po prostu wybieramy potrzebną frakcje, dodajemy je do dania, deseru, napoju i gotowe! To ogroma oszczędność czasu, którego mamy coraz mniej.

Jak je stosować i do czego? Jak tylko chcemy!

I tu otwierają się morze możliwości – możemy zastosować je do napojów, dodać do różnych rodzajów herbat w zależności od upodobań naszych Gości. Możemy stworzyć w 30 sekund wyśmienity koktajl, smoothie. W niedługim czasie przygotujemy jogurt bez dodatków konserwujących o smaku, który życzy sobie klient na sniadanie w restauracji. Owoce posiadają naturalną słodycz jak w świeżych owocach. Jeśli chcemy zaskoczyć Gości ciekawą i smaczną dekoracją, a przy tym ciekawą konsystencją, możemy przyozdobić nasze ciasta i desery lodowe oraz wzbogacić ich wnętrze chrupkimi owocami. Musli, które cieszy się ogromną popularnością czy, także zdrowe przekąski z Chia – to dobra baza, do której możemy dodawać aromatyczne i lekkie owoce liofilizowane. To od twórcy i pomysłodawcy zależy na ile taki posiłek będzie smaczny i zdrowy. Kiedy użyjemy do niego owoców Eleny z pewnością będzie to pełnowartościowe pożywienie. Sama firma posiada w swojej ofercie takie gotowe dania, do których wystarczy dodać odpowiednią ilość wody.

A co z wysmienitą kuchnią?

Pietruszka, koperek, mix ziół, cząber, bazylia, cebula, czosnek dziedźwiedzi, mięta, papryka we wszystkich kolorach… I wszystkie inne dodatki, które potrzebne są w dobrej kuchni – to wszystko posiada Elena. Przygotowane specjalnie dla kucharzy – są soczyście zielone, czerwone… jak świeże i ponieważ takie śą! Ich aromat uświetni każde danie. Twórca dania może się skupić na smaku gotowej potrawy a nie godzinami kroić cebule wylewając łzy 🙂