Polskie Sajgonki-Orientalne danie w Polskim wydaniu

29 listopada 2018 ABC
Polskie Sajgonki-Orientalne danie w Polskim wydaniu
Polskie Sajgonki

Tym razem kolejny zaskakujący przepis ! Pewnie wielu z Was lubi będąc w orientalnej restauracji zamówić porcję sajgonek. Część przygotowuje je w u siebie w domu , ale znaczna większość myśli, że jest to trudne i zajmuje dużo czasu. Nic podobnego ! Przedstawię wam prosty przepis na sajgonki, jednak nie będzie on taki zwyczajny jak pewnie się domyślacie 🙂 W sajgonkach przeważnie używamy makaronu ryżowego, jednak ja zastąpiłem go zwykłym prostym polskim makaronem, który jest w każdym domu. Ciekawi przepisu ? To zapraszam 🙂 !!!

Składniki na ok. 20 sztuk sajgonek:

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • 150g makaronu nitki Arc-Pol
  • 10 grzybów mun
  • marchewka starta na grubych oczkach
  • sól i pieprz
  • imbiro – kawałek 5 cm
  • grys chili
  • papier ryżowy
  • letnia woda
  • olej do smażenia ( frytkownica)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania składników. Ja zawsze wszystko kroję, a potem przekładam na miseczki i mam gotowe 😉 Cebule obieram i kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, marchewkę ścieram na średniej tarce wraz z imbirem.Grzyby Mun potrzebują około 10 minut na moczenie, więc je zalewam najpierw wodą i zaczynam przygotowanie mięsa. Rozgrzewam trochę oleju na patelni, i dodaję mięso cały czas ugniatając widelcem. Gdy mięso nam się smaży, makaron przygotowuje wg. instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję czosnek, cebulkę, marchewkę, przyprawy oraz wlewam sos rybny i ostrygowy. Całość dokładnie mieszam i czekam aż odparuje. Całość przerzucam do dużej miski, dodając ugotowany makaron i czekam aż wszystko się ostudzi. Grzyby siekam na drobne kawałki i wrzucam do całości. Gdy masa jest przestudzona, dodaje jajko i dokładnie mieszam. Papier ryżowy zamaczam na 2-3 sekundy w letniej wodzie, przekładam na deskę i nakładam jedną łyżeczkę farszu. Zwijanie odbywa się na zawinięciu do 1/3 długości, potem boki i zwijamy do końca 🙂 Podobnie jak zawijanie gołąbków. Całość smażę na głębokim oleju przez 3-4 minuty aż do zrumienienia. Obowiązkowo podaję z sosem sojowym !!! Smacznego 🙂


Przepis pochodzi ze strony firmy ARC-Pol, producenta makaronów: www.arc-pol.com.pl