22 listopada 2018
Składniki
- 5 jaj
- 100 gr cukru
- 100 gr mąki
- 1 l Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
- 100 gr Mleko zagęszczonego słodzonego
- 1 puszka Kajmaku gostyńskiego
- 100 gr cukru waniliowego
- 20 gr żelatyny
- 100 gr wody
Przygotowanie
- Ubijamy białka i do ubitych białek sypiemy cukier, później żółtka i mieszamy z mąką.
- Rozsmarowujemy na grubość około 1 cm.
- Pieczemy w temperaturze 220°C przez około 10 minut.
- Ubijamy śmietanę z cukrem, kajmakiem i mlekiem zagęszczonym.
- Jak śmietana zacznie się ubijać, wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Rozpuszczamy puszkę kajmaku w kąpieli wodnej i dodajemy 7 gram żelatyny i wylewamy na wierzch.
Produkty
- Śmietanka 30%
- Mleko zagęszczone słodzone
- Masa krówkowa/kajmak
Przepis pochodzi ze strony www.smgostyn.pl/pl/