Smaki Świąt Bożego Narodzenia
W okresie świąt Bożonarodzeniowych w menu każdej restauracji powinny znajdować się potrawy, które kojarzone są z tym właśnie okresem. Barszcze z uszkami, karp w różnej postaci, ryby w galarecie, pierogi, śledzie… Czy można jeszcze czymś zaskoczyć klientów?
Okazuje się, że można, a jeśli tak, to trzeba z takiej możliwości skorzystać. Jest wiele wspaniałych potraw, które idealnie wkomponowują się w menu wigilijne, i które będą przyciągać do restauracji rzesze klientów.
Każdego roku na wigilijnym stole obowiązkowo gości karp w panierce. Czas już, byśmy spróbowali zaproponować naszym gościom karpia w nieco innym wydaniu.
Oto nasz przepis na karpia z pieczarkami, zapiekanego z serem i śmietaną.
Składniki: karp pokrojony na porcję, 60 dkg pieczarek, 40 dkg żółtego sera, cebula, szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz i oliwa.
Obieramy cebulę i kroimy w kostki. Pieczarki obieramy, myjemy i drobno kroimy. Podgrzewamy olej na patelni i podsmażamy lekko cebulę, dodajemy pieczarki smażymy całość razem. Wrzucamy na patelnię karpia i podsmażamy na mocno podgrzanej oliwie. W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażoną rybę, na nią pieczarki i żółty ser, następnie kolejną warstwę ryby. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy, polewamy śmietaną i wstawiamy ponownie, tym razem na 5 minut.
Okres świąt Bożego Narodzenia bez postnych zup w menu jest raczej niemożliwy. Przygotujmy zatem postną zupę, jakiej jeszcze nikt z waszych gości nie smakował. Proponujemy słodką zupę orzechową.
Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka 3,2 procentowego, dwie szklanki śmietany 22 procentowej, cztery żółtka, 10 dkg cukru, trzy łyżki likieru kokosowego, 15 dkg orzechów włoskich, pół szklanki śmietany kremówki, kakao.
Czekoladę rozgrzewamy lekko nad parą tak, by jej nie stopić, następnie rozcieramy ją z dwoma łyżkami mleka. Podgrzewamy pół szklanki mleka i mieszamy z kakao. Pozostałą część mleka mieszamy z cukrem, zagotowujemy i łączymy z czekoladą. Wlewamy kakao i dokładnie mieszamy tak, by nie było grudek. Następnie, po zdjęciu z ognia, mieszamy ze śmietaną. Ubijamy żółtka i powoli wlewamy ubitą masę do mlecznej zupy. W trakcie wlewania zupę ubijamy trzepaczką. Wlewamy likier i całość ponownie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia by następnie schłodzić zupę w lodówce. Podajemy z posiekanymi orzechami i keksami z bitej śmietany.
Nie powinno zabraknąć też słodkości, szczególnie przy aromatycznej kawie podawanej po obwitym posiłku. Proponujemy ciasteczka dyniowo – korzenne.
Składniki: 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg płatków orkiszowych, 10 dkg dyni, pół łyżeczki amoniaku, łyżeczka przyprawy do pierników, 15 dkg masła, żółtko, cztery łyżeczki cukru pudru, garść posiekanych orzechów włoskich, skórka pomarańczowa kandyzowana, kilka rodzynek, łuskany słonecznik, białko, dwie łyżki cukru waniliowego, kropelki czekoladowe.
Pokrojoną w kawałki dynie bez pestek upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostudzić i zmiksować. Mąkę wymieszać z amoniakiem, płatkami orkiszowymi i przyprawą do pierników. Utrzeć masło z cukrem pudrem dodając w trakcie mąkę z płatkami, żółtko i zmiksowaną dynię. Dodać następnie orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i kilka kropelek czekoladowych. Całość dokładnie wymieszać i uformować kulę. Po uformowaniu zawinąć szczelnie w folią i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Po wyjęciu z lodówki uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą dna szklanki spłaszczyć lekko kulki i posmarować roztrzepanym białkiem, posypać ziarnami słonecznika i cukrem waniliowym. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ciasteczka przez około 15 minut (powinny posiadać złoty kolor).
Zebrał: Wieńczysław Żuławnik
Inne artykuły: www.abc-restauracji.pl/artykuly/