Karta dań, czyli menu „skrojone” na miarę

23 października 2018 ABC Aktualności
Karta dań, czyli menu „skrojone” na miarę

Menu” skrojone” na miarę

Wygląd karty menu ma takie samo znaczenie jak wygląd i smak potraw, które serwujemy naszym klientom. Właściwie i ciekawie przygotowana skłoni potencjalnego klienta do zajrzenia na wszystkie strony naszego menu i może być sposobem na zwiększenie sprzedaży naszych potraw.

Karta dań jest też niejako wizytówką naszej restauracji. Dlatego też powinna być oryginalna, niepowtarzalna, wykonana w takiej formie i tak oprawiona, by kojarzyła się tylko z naszym lokalem.

Dlaczego oprawa menu ma tak duże znaczenie? Jest to bowiem pierwszy, po wystroju lokalu element, na który każdy klient zwróci uwagę. Dlatego też nie bagatelizujmy tego, zdawać by się mogło, drobiazgu, bo drobiazgiem on wcale nie jest. Poza sztućcami karta dań jest jedynym elementem, który każdy klient bierze do ręki. Dlatego też, poza oryginalnym wzornictwem, powinna być czysta, czytelna i ciekawie zaprojektowana.

Wszystkie poradniki dotyczące tego, jak powinna wyglądać karta menu są zgodne – powinna być krótka. Do restauracji przychodzi się przede wszystkim po to, by zjeść to, co nam proponuje szef kuchni. Wiele restauracji posiada karty menu, które wyglądają niemal jak książki telefoniczne. Od takiej koncepcji należy odejść jak najszybciej. Spis dań ciągnący się w nieskończoność, mnóstwo kartek do przerzucenia – to wszystko sprawia, że takie menu jest nieatrakcyjne (mimo wielu potraw), nieestetyczne i kojarzące się bardziej z dawnym barem mlecznym niż nowoczesną restauracją.

Menu powinno być podzielone na działy, które pozwolą naszym gościom na szybkie odnalezienie tego, czego szukają. Przykładowa karta dań powinna dzielić się na: sałaty i sałatki, przekąski, zupy, drób, ryby, mięso, jarzyny, sery, desery, napoje gorące, napoje zimne. Należy też umieścić gramatury potraw.

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie oddzielnej karty dań dla dzieci. Ciekawa oprawa, przypominająca książeczkę z bajkami, będzie świetnym dodatkiem do menu podstawowego i sprawi, że całe rodziny będą gościć w naszym lokalu.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem na świąteczny okres jest przygotowanie specjalnego świątecznego menu oprawionego w świąteczne etui.

Piękne i oryginalne etui na nasze menu zapewni firma Marka Plus.

Twarde, zadrukowane dwustronnie okładki (na zewnątrz i wewnątrz) sprawią, że karty dań będą się wspaniale prezentować. Pełnokolorowy nadruk spowoduje, że już na pierwszy rzut oka menu będzie wspaniale się prezentować. Poza estetycznym i pięknym wyglądem firma gwarantuje łatwy montaż i demontaż etui. Odbywa się to bowiem za pomocą śrub introligatorskich, które spinają okładki. Etui są laminowane i można je bez problemu czyścić, bez potrzeby jego ciągłej wymiany i bez zagrożenia, że ulegną zniszczeniu. Wewnątrz okładek można umieścić koszulki na kartki formatu A4 (istnieje możliwość zamówienia innych formatów), w których można umieszczać spis potraw i napojów. Można też wybrać opcje etui z umieszczonymi wewnątrz gotowymi kartkami (zadziurkowanymi). Etui będzie miało wówczas nieco mniejsze rozmiary. To rozwiązanie wychodzi naprzeciw tym właścicielom lokali, którzy nie mogli się uporać z menu w formie wielokartkowej.

I najważniejszy argument – oprawienie menu w indywidualnie zaprojektowane okładki, które będą współgrały z wystrojem tylko i wyłącznie naszego lokalu i będą kojarzone tylko z nami.

Aby zaoszczędzisz czas właścicieli lokali gastronomicznych firma Marka Plus przygotowała kilka atrakcyjnych szablonów etui na menu z logo. Wystarczy tylko nawiązać kontakt z firmą Marka Plus i sprawdzić, jakie propozycje ma ona dla nas.

Marian Balcerowski


Artykuł sponsorowany

Zapraszamy na stronę www.marka.plus