Frozpol – jedyna taka firma na polskim rynku. Czernina – zapomniany staropolski przysmak
Firma Frozpol, jest sukcesorem firmy rodzinnej od ponad 25 lat. Jej sztandarowym produktem jest czernina – Staropolska Polewka. Ten zapomniany przysmak królował na stołach w wielu naszych domach jeszcze w latach sześćdziesiątych, by wraz z naturalnym odejściem naszych babć stać się zapomniany. A szkoda, bo zapewniam, że potrawa ta jest naprawdę wspaniała. Wiem, o czym piszę, bo ilekroć w dzieciństwie spędzałem wakacje u mojej babci, tylekroć ona specjalnie na mój przyjazd przygotowywała właśnie czerninę – potrawę, na którą czekałem cały rok. Tylko babcia bowiem potrafiła ją przyrządzać ją zgodnie ze starą recepturą. Każda próba jakiejkolwiek modyfikacji przepisu lub brak znajomości w zakresie stosowanych receptur powodowały, że polewka nie była już prawdziwa. Wspaniale zatem, że jest firma, która próbuje ożywić przepis pozostający już w większości na papierze, przeważnie w starych książkach kucharskich. Jeśli ktoś się na niego natknie to też nie przygotuje czerniny, bowiem będzie miał problemy z pozyskaniem podstawowego składnika – krwi z kaczki. Taki właśnie składnik, w postaci mrożonego koncentratu do przygotowania czerniny(krew z kaczki, ocet spirytusowy, sól) można pozyskać w firmie Frozpol.
Zakład posiada wdrożony system HACCP i jest stale modernizowany by sprostać najwyższym wymaganiom w zakresie norm i bezpieczeństwa produkowanej żywności. Ogromną zaletą koncentratu jest to, że może być długo przechowywany – badania wykazały, że po dwu letnim okresie przechowywania koncentrat nie zmienił swoich właściwości kulinarnych i jest bezpieczny (w temperaturze – 18 stopni Celsjusza). W ofercie firma posiada też mrożone elementy kaczki pochodzące z polskich ferm. W ofercie znajduje się między innymi porcja rosołowo – czerninowa z podrobami z kaczki, porcja rosołowa, kaczka cała, noga z kaczki, skrzydło z kaczki, szyjka z kaczki. Można też pozyskać w firmie Frozpol jej najnowszy produkt – krew wieprzową służącą do produkcji kaszanek i salcesonów.
Zaostrzone normy weterynaryjne spowodowały, że ogromna większość producentów wędlin używa do ich produkcji krwi suszonej, Niestety ma to wpływ na pogorszenie smaku produktów. Koncentrat firmy Frozpol pozwala produkować zgodnie ze starymi recepturami a to umożliwia pozyskanie produktów o naturalnych, tradycyjnych walorach smakowych.
Bardzo ważnym elementem działalności firmy jest to, że istnieje możliwość składania zamówień przez indywidualnych odbiorców, bowiem firma pakuje swoje produkty również w mniejsze opakowania.