Meksyk w kuchni

16 lutego 2018 ABC Aktualności
Meksyk w kuchni

Meksykańska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele elementów.
Przede wszystkim związana jest z tradycjami miejscowych Indian, jednakże dużą rolę w jej obecnej postaci  odgrywają wpływy konkwistadorów.

Poza tym dostrzec w niej można elementy kuchni francuskiej, włoskiej, chińskiej czy austrowęgierskiej.  Gotowanie w Meksyku ma silny związek z religijnością. Meksykanie wierzą bowiem, że każde istnienie zawdzięcza swój byt obecności bogów. Ci z kolei, aby utrzymywać równowagę na świecie musieli się odpowiednio odżywiać. Ludzie wierzący wykonywali nawet niektóre czynności związane z uprawa roślin w ściśle określony sposób. Najbardziej popularnym składnikiem tej kuchni jest oczywiście kukurydza, lecz nie jedynym. Meksykanie chętnie używają batatów, fasoli i  nasion chia.

Kuchnia meksykańska – efekt kolonizacji?
Głównym czynnikiem kształtującym kuchnię meksykańską jest aspekt historyczny. Burzliwe losy Ameryki Południowej silnie wpłynęły na dobór produktów oraz sposób ich łączenia. W czasach „przedhiszpańskich”  gotowano jedynie mięso z indyka, lub, co dosyć interesujące, specjalnie hodowanej rasy psa.  Dużą popularnością cieszyły się również ryby, skorupiaki i inne różnorakie zwierzęta wodne, nawet żaby i kijanki. Innych zwierząt wówczas nie znano. Nie używano oliwy i tłuszczów, niczego nie smażyli, gotowali jedynie na parze lub piekli. Wszystko zmieniło się na drodze ekspansji hiszpańskiej. Podczas kolonizacji do Ameryki przywieziono znane nam owoce i warzywa, zaczęto uprawiać zboże i ryż. To ostatnie przyniosło swego rodzaju rewolucję w rolnictwie. Meksykanie poznali cytrusy, trzcinę cukrową, sezam, gorczycę i wiele, wiele innych. Nauczyli się od Europejczyków łączyć smaki w niekonwencjonalny sposób. Przestało dziwić zestawienie kwaśny – ostry. To wszystko doprowadziło do powstania do kuchni meksykańskiej, którą znamy dziś.

Pozole – rosół  Meksyku
Dania meksykańskie wyróżniają się znacznie spośród innych, są znane i uwielbiane na całym świecie. Charakteryzuje je intensywny smak i duża ilość przypraw, szczególnie słodkich i ostrych. Wśród typowych potraw kuchni meksykańskiej znajdują się : burrito, tortilla, guacamole, nachos, chili i pozole. Ostatnie danie jest tradycyjną „zupą niedzielną” ,porównywaną do naszego rosołu. Spożywa się ją na wszystkie specjalne okazje i święta.  Wyróżnia się kilka rodzajów pozole: blanco, rojo i verde czyli pozole białe, czerwone i zielone. Głównym składnikiem jest biała kukurydza (homina), można dodać rzodkiewkę, awokado, czy kapustę, wszystko w ilościach wedle własnych upodobań.