Ratunku, nie potrafię gotować!
Nie każdego z nas obdarzono szczególnym smakiem i umiejętnościami kulinarnymi. Niektórzy w ramach rekompensaty za przypalone garnki i zadymione kuchnie potrafią namalować piękny obrazek lub zaśpiewać piosenkę. Są też tacy, którzy zwyczajnie nie lubią gotować, przy kuchence czują się źle i niekomfortowo. Na tych drugich niestety nie ma rady, bo bez chęci niczego się nie osiągnie. Za to tym pierwszym przyda się odrobina sprytu, kilka wskazówek i sięganie po PROSTE, ale efektowne przepisy, których jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy trochę poszukać.
Leniwe ciasto
Jak sama nazwa wskazuje, leniwiec to ciasto dla osób, które nie lubią się męczyć. Ewentualnie dla tych, które chciałyby coś upiec a nie mają zbyt wiele czasu. Leniwiec nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności, ani profesjonalnych warunków. Wystarczy piekarnik, dwie miski i składniki, które znajdują się w prawie każdym domu. W wersji pierwotnej do leniwca powinno się dodawać jabłka, lecz śmiało można zamienić je na inne owoce, wszystko według własnych upodobań. Spokojnie mogą to być wiśnie, czy śliwki, nawet w połączeniu. Do miski należy wrzucić wybrane owoce, zasypać je szklanką cukru, dwiema szklankami mąki, jednym cukrem wanilinowym, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie łyżki kakao. Wszystko zalać niepełną szklanką oleju (najlepiej ¾ szklanki). Opcjonalnie można dodać różnego rodzaju bakalie, płatki owsiane, orzechy itp. Przygotować 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Roztrzepane żółtka można już dodać do masy, którą mamy w drugiej misce. Białka trzeba ubić, niekoniecznie na sztywną pianę i również dołączyć do pozostałych składników, których nie należy mieszać. Jako, że ciasto jest leniwe, potrzebny jest mu odpoczynek. Miskę należy przykryć czystą ścierką i zostawić je w spokoju na około pół godziny. W tym czasie można przygotować blaszkę, zmyć naczynia lub polenić się razem z ciastem. Po upływie tego czasu wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać, przełożyć na blaszkę i piec ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto jest bardzo proste, nie jest typowym leniwcem, lecz pewną wariacją na jego temat. Przepis nie jest ani odrobinę skomplikowany, można go też spokojnie modyfikować. I co najważniejsze ciasto zawsze wychodzi! (no prawie).
Nie tylko ciasto!
Oprócz wyżej wymienionego leniwca istnieje wiele prostych i szybkich przepisów. Większość z nich to dania jednogarnkowe. Nie dość, że da się je przygotować w ekspresowym tempie to i zmywania będzie mało! W taki sposób można przygotować różnego rodzaju zapiekanki ryżowe lub makaronowe. Dobrym przykładem jest ryż zapiekany z dynią, mięsem mielonym i pomidorami. Wystarczy w żaroodpornym naczyniu zeszklić cebulę na oleju, dodać czosnek, mięsno mielone, smażyć przez chwilę, dodać ryż, zalać bulionem, dołączyć pokrojoną dynię i pomidory, wymieszać i zagotować. Przyprawić chilli i ziołami prowansalskimi do smaku, wstawić na 20 minut do piekarnika i danie gotowe! Poeksperymentować zawsze warto! A kiedy opanujemy już proste przepisy i sięgniemy po te trudniejsze, może okazać się, że nawet nieźli z nas kucharze! Tylko nie można się poddawać!