Tłusta Kaczka – kwintesencja polskiej kuchni
Tereny nadmorskie to idealne miejsce do spędzania urlopu. Cale Trójmiasto oferuje szereg atrakcji, a do tego dochodzi morze, piękne, bo nasze, polskie. Turyści, którzy wykładają pieniądze na wakacje, chcieliby również dobrze zjeść. Większość z nich wybiera lokale specjalizujące się w przyrządzaniu ryb. Jak nad morzem nie zjeść ryby? Nie wypada. Jednakże istnieje pewna różnica pomiędzy tym co wypada, a to czego się chce. Zastanówmy się, czy nie jesteśmy zmęczeni ciągłym konsumowaniem ryb i czy nie tęsknimy na wakacjach za tradycyjną, polską kuchnią? Często, nawet mimo wielkich chęci, ciężko znaleźć restaurację oferującą tego typu potrawy. W 2012 roku w Trójmieście pojawiła się Tłusta Kaczka, restauracja, której wyróżnikiem stało się serwowanie tradycyjnych polskich potraw na bardzo wysokim poziomie.
Magia tradycji
Tłusta Kaczka znajduje się w Gdyni przy ulicy Spółdzielczej 2. W jej menu znaleźć można typowo polskie potrawy. Pod szyldem „przystawki” można znaleźć takie dania jak pierogi cielęce czy tatar. Wśród zup ciekawą pozycją jest krem z borowików, ale czym byłaby polska restauracja bez naszego żuru? W Tłustej Kaczce podawany jest z przepiórczym jajem i białą kiełbasą, oczywiście własnego wyrobu. Spośród dań głównych na szczególną uwagę zasługuje sznycel ze schabu cielęcego, gicz jagnięca, czy tarta dyniowa. A jeśli ktoś chciałby spróbować świeżo złowionej ryby, znajdzie takową pozycję w karcie. Jednak prawdziwą królową wśród dań i specjalnością zakładu jest kaczka, „ wolno gotowana, pieczona a’la minute, nadziewana jabłkami, czosnkiem i majerankiem, podana z zasmażanymi ziemniakami , modrą kapustą duszoną w winie z rodzynkami, sos żurawinowoporzeczkowy.” Brzmi bardzo zachęcająco! O wyśmienity smak i estetyczny wygląd potraw dba zespół doświadczonych i uzdolnionych kucharzy, na czele z Tomaszem Mrozikiem – szefem kuchni. W swojej karcie Tłusta Kaczka dodaje informacje, które potrawy zostały przyrządzone bez mięsa i bez glutenu. Jest to spore ułatwienie dla osób będących na różnych dietach. Dodatkową zaletą jest oferta dań dla dzieci, która również utrzymane są w klimacie staropolskim.
W płomieniach kominka
O tym czy zechcemy wrócić do jakiejś restauracji decyduje kilka czynników. Jako pierwsza, na myśl przychodzi oczywiście kuchnia. Jednakże sam smak potraw nie wystarczy. Dopiero w połączeniu z miłą i profesjonalną obsługą oraz niebanalną atmosferą wyniesie restaurację na wyższy poziom. Taki efekt można dostrzec w Tłustej Kaczce, gdzie już po przekroczeniu progu człowieka ogarnia spokój. Zapach dziczyzny wymieszany z ziołami, aromat drewna i delikatne strzelanie w kominku, to wszystko działa niezwykle kojąco. Warto odwiedzić Tłustą Kaczkę, zjeść pyszny obiad i wypić lampkę wina. Warto zawitać w Trójmieście, nie tylko latem.