Małe piekarnie, mimo że na rynku piekarskim powszechnie jest dostępne pieczywo, przeżywają prawdziwy rozkwit. Klienci, szukając jakości i wyjątkowych smaków, coraz częściej wybierają pieczywo wyprodukowane w rzemieślniczych piekarniach. To miejsca, które nie tylko oferują wypieki na zakwasie, świeże bagietki czy ciabattę, ale także stwarzają wyjątkową atmosferę. Właściciele butikowych piekarni dbają o każdy detal, by zadowolić swoich klientów, a jakość produktów, ich świeżość oraz unikalność, przyciągają do nich coraz większą liczbę fanów.
Filozofia butikowych piekarni – pieczenie z pasją i precyzją
Butikowa piekarnia to coś więcej niż tylko sklep z pieczywem. To miejsce, które przyciąga swoim zapachem, atmosferą, ale także wyjątkowym podejściem do procesu pieczenia. Klienci w butikowych piekarniach szukają autentyczności i jakości, bo wiedzą, że w małej piekarni pieczywo przygotowywane jest z pasją, dbałością o każdy szczegół i z najlepszych składników.
Filozofia piekarni butikowych oparta jest na rzemiośle/tradycji w połączeniu z nowoczesnymi urządzeniami, które pozwalają na lepszą kontrolę jakości i wyższy komfort pracy.
Nowoczesność wspiera rzemiosło – firma GETH jako partner butikowych piekarni
Firma GETH, z blisko 35-letnim doświadczeniem w dostarczaniu wyposażenia piekarni i cukierni, zna potrzeby i trudności technologiczne, lokalowe czy finansowe piekarni. Wzbogacając na bieżąco swoją ofertę firma dopasowuje urządzenia do krajobrazu małych zakładów, które łączą nowoczesną technologię z tradycyjnymi metodami produkcji pieczywa.
Co klienci wybierają z oferty urządzeń piekarniczych?
Szafa chłodniczo-garownicza MIWE GVA-S jest jednym z najchętniej wybieranych urządzeń przez właścicieli butikowych piekarni. Dzięki swoim funkcjom, umożliwia odroczoną fermentację, co pozwala na zredukowanie nocnej pracy. Ciasto przygotowywane dzień wcześniej, a następnie poddane procesom chłodniczym, zyskuje na smaku i aromacie, a piekarz w ciągu dnia ma więcej czasu na inne obowiązki. Dzięki prostemu sterowaniu i energooszczędnej izolacji, szafa GVA-S zapewnia doskonałe warunki do przechowywania ciasta.
Miesiarka spiralna DIOSNA SP to kolejne urządzenie, które jest niezastąpione w każdej piekarni chcącej wytwarzać ciasta o idealnej konsystencji. Niemiecki lider w produkcji miesiarek od wielu lat uważany jest za numer „jeden” w miesieniu i rzeczywiście sprawdza się zarówno w małych piekarniach, jak i dużych zakładach. Niezależnie od tego, czy jest to ciasto na chleb, bułki czy ciasto francuskie, miesiarka DIOSNA dostarcza zawsze doskonałe rezultaty.
Alternatywną drogą są miesiarki FERNETO. To dobry wybór dla tych, którzy szukają sprzętu w dobrej cenie, ale nie chcą rezygnować z wysokiej jakości produkcji ciasta.
Również ubijaczki cukiernicze FERNETO, wyposażone w opcję wymiany narzędzi, cieszą się dużym zainteresowaniem. To doskonałe urządzenie do ubijania mas i nadzień, które jest niezastąpione w ofercie słodkości, gdzie liczy się precyzja i czas.
Piec MIWE condo to zdecydowany lider sprzedaży w ofercie GETH, szczególnie ceniony przez butikowe piekarnie. Jego modułowa budowa ma sporo zalet, jak choćby opcja rozbudowy stacji o kolejne moduły lub ich redukcja, w razie „przestrzelenia” inwestycji. Wszechstronność pieca, połączona z nowoczesnymi funkcjami, sprawia, że piekarze mogą eksperymentować z różnorodnymi wypiekami – od chleba na zakwasie po przekąski na ciepło. To system, które w prosty sposób pozwala na uzyskanie doskonałych rezultatów, zarówno dla lekkich bagietek, jak i cięższego chleba żytniego. MIWE condo z funkcją „eco” wprowadza piec w stan czuwania, kiedy jest nieużywany, gwarantując szybką gotowość do odpieku. Prosty system załadunku zmniejszy wysiłek fizyczny personelu i jest dużym atutem.
To właśnie te urządzenia pozwalają piekarzom na realizację indywidualnych wizji, bez obawy o kompromisy w jakości.
Mała przestrzeń – urządzenia stołowe
W butikowych piekarniach liczy się każdy centymetr przestrzeni, dlatego urządzenia, które można łatwo schować, kiedy nie są potrzebne, stają się nieocenionym rozwiązaniem. Przykładem jest wałkowarka stołowa niezastąpiona do uzyskiwania równomiernej grubości ciasta.
Lokale z ofertą cukierniczą poszukują także urządzeń, które pozwalają na produkcję bardziej wyszukanych produktów. Dla pasjonatów dekorowania wypieków i szukających nowych wyzwań, firma GETH ma w swojej ofercie stołowe urządzenie do produkcji korpusów tartaletek. Dzięki temu urządzeniu piekarze mogą w prosty sposób tworzyć eleganckie korpusy, które stanowią doskonałą bazę do różnych słodkich wypieków.
Atmosfera w piekarni – coś więcej niż tylko zakupy
Coraz częściej piekarnie butikowe stają się centrum spotkań, miejscem, w którym klienci nie tylko zaopatrują się w pieczywo, ale także spędzają czas. Klient szuka tutaj autentyczności, jakości i opóźnionego tempa życia – gdzie nie ma pośpiechu, a każda chwila spędzona przy ladzie piekarni jest wyjątkowa.
Dlatego nowoczesne urządzenia oferujące niezawodność, oszczędność energii i łatwość obsługi powinny wspierać poczucie, że piekarnia jest miejscem wyjątkowym – zarówno dla klientów, jak i dla właścicieli.
Warto przy wyborze pamiętać o dostępności serwisu wybranych urządzeń oraz możliwych szkoleń obsługi.
