Sól – w polskiej kuchni używana jest jako jedna z podstawowych przypraw. Trudno o danie, w którym nie znalazłoby się choć odrobinę soli. Najczęściej sięgamy po sól kuchenną, która zwana jest także warzoną. Jakie walory smakowe może przynieść nam stosowanie innego typu soli? Czytaj dalej, by dowiedzieć się więcej!
Zacznijmy od początku – sól kuchenna
Zwana jest również solą warzoną – to zdecydowanie najbardziej popularna sól wykorzystywana w kuchni. Ten typ soli, wedle zaleceń Ministra Zdrowia, jest jodowany. Rozporządzenie to zostało wprowadzone, aby uzupełnić niedobór jodu u tych osób, które zamieszkują tereny górskie. Dotyczy to opakowań do 1 kg. To najbardziej oczyszczony z minerałów typ soli. W skład tej soli wchodzi duża zawartość sodu – co oczywiście nie należy do jej zalet.
Sól kamienna
Sól kamienna jest pierwotną wersją soli kuchennej. Można rzec, że jest mniej przetworzona. Tuż po wydobyciu z kopalni nie jest poddawana dokładnemu oczyszczaniu, lecz jest kruszona. Właśnie taka trafia do naszej kuchni – z drobnymi zabrudzeniami, ale jednak bogatsza w minerały od soli kuchennej. Wiele lat temu była wykorzystywana do przedłużania świeżości mięsa.
Sól morska
Wbrew pozorom nieco różni się smakiem od soli kuchennej. Jest wydobywana z morza, a powstaje w efekcie odparowania wody morskiej. Nie jest poddawana oczyszczaniu, co wpływa na ilość zawartych w mniej minerałów, a także na ostateczne walory smakowe. Zazwyczaj występuje jako sól gruboziarnista.
Sól himalajska
Występuje w różnych postaciach – drobnoziarnista, ale także w formie większych okruchów. Zazwyczaj ma lekko różowawy, pastelowy kolor, choć zdarza się, że jest po prostu biała. Zważywszy na to, że krystalizowała się kilkaset lat temu, jest zupełnie czystą odmianą soli nawet bez oczyszczania. Wydobywana jest oczywiście w Himalajach – we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie, z głębokości 400 – 600 metrów. Jest niezwykle bogata w minerały.
Sól czarna
Wydobywana jest w Indiach i Pakistanie. Występuje w dwóch odmianach – pozyskiwana z terenów powulkanicznych lub wydostawana w taki sam sposób, jak sól himalajska, jednak poddawana prażeniu w temperaturze ok. 800st C. Na skutek tego procesu powstaje siarczek sodu, któremu zawdzięczamy specyficzny, jajeczny smak soli czarnej. Choć nazwa bardzo dobitnie definiuje nam kolor tej soli, tak naprawdę najczęściej występuje ona w odcieniach szarości i brązu. Co ciekawe, sól ta stanowi dla wegan zamiennik dla smaku jajek.
Artykuł pochodzi ze strony: https://sklep.phucezar.pl/blog/sol-niejedno-ma-imie-poznaj-kilka-rodzajow-soli-uzywanej-w-kuchni.html
Szczegółowa oferta firmy CEZAR: abc-restauracji.pl/firmy/cezar/