- Marka Cateromarket zbadała, jak Polacy odżywiają się podczas urlopu. W ankiecie wzięło udział 1005 osób, które wyjeżdżają na wakacje przynajmniej raz w roku na minimum tydzień.
- 43% badanych przyznaje, że zdarzyło im się stosować dietę odchudzającą przed sezonem letnim, a prawie połowa wróciła kiedyś z urlopu z uczuciem przybrania na wadze.
- Podczas wyjazdu często pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i zwracamy mniejszą uwagę na zdrowe odżywianie.
Wyjazd na wakacje to szansa na beztroski odpoczynek i ucieczkę od codziennych problemów. Dla wielu osób to także czas, kiedy można pozwolić sobie na więcej niż na co dzień, również pod względem jedzenia. Jedno jest pewne – Polacy uwielbiają próbować wakacyjnych specjałów, jednak nie zawsze idzie to w parze z zasadami zdrowego odżywiania.
Swój sposób odżywiania na co dzień oceniamy dość neutralnie, z większym wskazaniem na zdrowy. Okazało się jednak, że podczas wakacji sytuacja trochę się zmienia i częściowo porzucamy zdrowe nawyki dotyczące jedzenia – 42% Polaków przyznaje wprost, że zwraca wtedy mniejszą uwagę na to, co je. Wyniki badania pokazują, że zarówno na wakacjach, jak i na co dzień, zdrowiej odżywiają się kobiety. Więcej na ten temat można znaleźć w najnowszym raporcie Cateromarket przygotowanym we współpracy z Elephate.
Szybko schudnąć do wakacji – nie tędy droga
Aż 43% badanych przynajmniej raz stosowało dietę odchudzającą przed sezonem wakacyjnym, w tym 9% robiło to wielokrotnie, a 20% kilkukrotnie. Dietetyczka Dagmara Wójtowicz podkreśla jednak, że zmiany w odżywianiu mają sens tylko wtedy, kiedy są wprowadzane na stałe, a nie chwilowo czy na konkretną okazję: Dieta „do wakacji” jest jednym z najczęstszych haseł pojawiających się w gabinecie dietetyka. O ile może być dobrą motywacją do zmiany nawyków żywieniowych na stałe, to niestety zazwyczaj jest to tylko chęć osiągnięcia czasowego efektu. Główny problem stanowi skupianie uwagi tylko na okresie wakacyjnym, co powoduje zwiększenie presji osiągnięcia wyznaczonego celu. Szukamy szybkich efektów, korzystając na własną rękę z mocno restrykcyjnych diet. W konsekwencji zmiany te są tylko chwilowe, co wprowadza nas w błędne koło odchudzania.
Polacy uwielbiają jeść podczas urlopu
Dla ¾ z nas jedzenie stanowi ważny aspekt podróżowania, a poznawanie nowych miejsc oraz tradycji i kultury odwiedzanego regionu poprzez próbowanie lokalnych specjałów wpisuje się z trend turystyki kulinarnej. Odwiedzanie miejscowych knajpek i restauracji to ulubiona forma wyżywienia Polaków podczas wakacji, co deklaruje średnio 59% respondentów. Wśród turystów wyjeżdżających za granicę popularne jest również all inclusive – taką opcję wskazało 36% ankietowanych z tej grupy. Wyniki badania pokazują, że podczas wyjazdu nie próbujemy oszczędzać na jedzeniu (robi to tylko 16% badanych). Natomiast aż 81% deklaruje, że chętnie próbuje nowych dań, a nieco ponad połowa stara się odtworzyć je po powrocie we własnej kuchni.
Wakacyjne powroty z bagażem doświadczeń i dodatkowych kilogramów
Około połowa respondentów przyznaje, że zdarzyło im się wrócić do domu z uczuciem przybrania na wadze – odnotowało to 47% turystów krajowych i 54% wyjeżdżających za granicę. Takie następstwo urlopowego folgowania częściej zauważają panie (53% kobiet w porównaniu do 42% mężczyzn). Osoby, którym zdarzyło się przytyć podczas wakacji, w większości starają się jednak wprowadzić zmiany żywieniowe po powrocie, aby odzyskać wcześniejszą sylwetkę – deklaruje to 56% respondentów. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Dietetyk Arkadiusz Matras przyznaje, że w pracy ze swoimi pacjentami stawia na edukację żywieniową i wynikające z niej racjonalne podejście do jedzenia na wakacjach oraz podkreśla rolę aktywności fizycznej: Warto korzystać z każdej okazji do ruchu i spalenia ewentualnych nadwyżek kalorycznych. Dzięki temu nawet po zjedzeniu o jednego gofra za dużo, nic się nie stanie.
Pełny raport „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?” można przeczytać na blogu Cateromarket.