Jesteśmy gotowi na wyzwania
Selgros jest obecny na polskim rynku już od 25 lat. Ten wyjątkowy jubileusz świętujemy z wyjątkowymi osobami- naszymi Klientami, którzy są z nami od samego początku.
Z Piotrem Nowakowskim, właścicielem N&S Catering w Owińskach, rozmawiamy o prowadzeniu cateringu i restauracji.
Jak zaczęła się Państwa przygoda z branżą gastronomiczną?
Z gastronomią jestem związany od wielu lat. Już jako młody chłopak rozwijałem swoją pasję, podróżując po Francji, poznając tamtejszą kuchnię. Mając kontakt z taką różnorodnością smaków, wykwintnością potraw i szeroką ofertą win, zdałem sobie sprawę, że jest to coś, co chciałbym robić w życiu. Ta pasja po czasie przekształciła się w mój zawód i prowadzenie firmy gastronomicznej.
Historia Państwa firmy sięgają roku 1991. Jakie różnice dostrzegają Państwo w prowadzeniu działalności teraz i na początku swojej drogi?
Na pewno dzisiaj świadomość klientów jest o wiele większa. Szukają oni wyższego standardu obsługi, jak również samych dań. Oprócz tego ogromnie zmieniła się kwestia dostępności nawet najbardziej wyszukanych produktów – obecnie jest nieporównywalnie szersza i łatwiejsza niż 25 lat temu. Dla nas , jako firmy realizującej zlecenia również poza Polską, duże znaczenie miało otwarcie granic. To pozwoliło na łatwiejszą realizację zleceń za granicą, a tym samym – rozwój biznesu.
Jak przez ten czas zmieniły się preferencje klientów? Jak dostosowują się Państwo do tych zmian?
Dzisiaj to zupełnie inni klienci. Obecnie konsumenci oczekują nie tylko smacznych, ale również estetycznie podanych posiłków. Dodatkowo zwiększyło się zainteresowanie zdrowym żywieniem, co sprawia, że poszukiwane są zmniejszona kaloryczność i wysokie walory zdrowotne dań. Zauważamy również modę na dania wegetariańskie oraz wegańskie.
Od początku obecności Selgros w Polsce, czyli od 25 lat, są Państwo ich klientem. W jaki sposób ta współpraca ułatwia Państwu prowadzenie działalności?
Szerokość oferowanego asortymentu sprawia, że w jednym miejscu możemy kupić wszystkie produkty niezbędne do zrealizowania zlecenia cateringowego, jak również do zaopatrzenia restauracji. Oferowane produkty są świeże i wysokiej jakości, co jest kluczowe zarówno dla nas – gastronomów – jak i naszych klientów. Dodatkowo pracownicy hali Selgros w Poznaniu bardzo dobrze nas znają i wiedzą, jakie mamy oczekiwania, co sprawia, że zakupy są o wiele sprawniejsze.
Co wyróżnia Państwa ofertę na rynku?
Możemy dostosować ofertę niemal do każdej indywidualnej potrzeby klienta. Nasz zespół to wyspecjalizowani, młodzi i pełni zapału ludzie, a nasz szef kuchni gwarantuje najwyższą jakość produktów i doskonały smak potraw.
Czy realizując catering dla klientów, opierają się Państwo na wyborze pozycji z gotowego menu, czy też zdarzają się klienci, dla których przygotowują Państwo indywidualne potrawy?
Jesteśmy gotowi na każde wyzwanie i każde zlecenie. Słuchamy potrzeb naszych klientów i je spełniamy. Po tylu latach w branży dysponujemy bazą sprawdzonych potraw, które są przez klientów chętnie wybierane.
Z jakiej dotychczasowej realizacji są Państwo szczególnie dumni?
Organizowaliśmy catering podczas spotkania Kancelarii Prezydenta RP i przedstawicieli Urzędu Gminy Czerwonak. Realizowaliśmy wtedy obiad dla 30 osób. Było to szczególne wyzwanie pod kątem obsługi kelnerskiej i przygotowania dań, które musiały być na najwyższym poziomie.
Jesteśmy również dumni z naszej aktywnej współpracy z Torem Poznań. Podczas wielu eventów odpowiadamy za obsługę cateringową. Co roku jesteśmy obecni np. na wydarzeniu Gran Turismo Polonia. Na długo zapamiętamy spotkanie z Robertem Kubicą, jako kierowcą F1 teamu Renault, na N-Gine Renault F1 Team Show na Torze Poznań, gdzie realizowaliśmy catering VIP.
Prowadzą Państwo restaurację z częścią hotelową. Czy organizują Państwo również imprezy okolicznościowe, takie jak wesela czy komunie?
Bardzo dużą część naszej działalności stanowią imprezy okolicznościowe, mamy zespół kucharzy i kelnerów, którzy mogą takie wydarzenia odpowiednio obsłużyć. Nasze doświadczenie skutkuje dobrą organizacją pracy, niezbędną w przypadku imprez okolicznościowych.
Jakie produkty najczęściej wybierają Państwo z oferty Selgros?
Najczęściej kupujemy mięso i ryby. Sprzedawcy w hali dobrze znają nasze potrzeby i wiedzą np., jaki kawałek mięsa nas zazwyczaj interesuje. Z uwagi na charakter działalności szczególnie poszukujemy większych opakowań produktów, które są zawsze dostępne w Selgros. Dzięki temu oszczędzamy miejsce i pieniądze.
***
Transgourmet Foodservice to marka zaopatrująca Klientów gastronomicznych za pomocą własnej nowoczesnej floty samochodów ciężarowych z nowoczesnego Centrum Logistyczno-Magazynowego zlokalizowanego w Ożarowie pod Warszawą oraz sieci magazynów typu cross-dock w całej Polsce.
Selgros Cash & Carry to ogólnopolska sieć samoobsługowych hal handlowych, oferująca najwyższą jakość i świeżość produktów oraz pełne zaopatrzenie pod jednym dachem dla osób prowadzących działalność gospodarczą, klientów z branży HoReCa oraz indywidualnych. Wszechstronna oferta hal Selgros Cash & Carry to jeden z najszerszych asortymentów na rynku. Selgros posiada 19 hal handlowych w całej Polsce, zlokalizowanych w: Białymstoku, Bytomiu, Gdańsku, Gliwicach, Lublinie, Łodzi (2 hale), Katowicach, Krakowie, Poznaniu (gdzie mieści się także Centralne Biuro Firmy), Radomiu, Szczecinie, Siedlcach, Warszawie (4 hale) i we Wrocławiu (także 2 hale).
Marki handlowe Transgourmet i Selgros Cash & Carry należą do Transgourmet Polska. Spółka jest częścią międzynarodowego holdingu zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP – druga co do wielkości w Europie szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi. www.transgourmet.pl www.selgros.pl