Wywiad z prezesem firmy Barmix

20 grudnia 2021 ABC Aktualności
Wywiad z prezesem firmy Barmix

Barmix to automatyczny barman. Proszę opisać w kilku zdaniach jak to urządzenie działa i gdzie można je wykorzystywać?

Barmix posiada intuicyjny ekran i klawiaturę, która pozwala na samodzielne i proste przygotowanie drinka przez każdą osobę. Wystarczy uzupełnić szklankę lodem do 1/3 jej wysokości, nacisnąć przycisk odpowiadający konkretnemu drinkowi, wybrać dozowanie alkoholu od 0 do 80 ml (w przypadku drinków alkoholowych). No i to wszystko, mamy gotowego drinka w zaledwie 15 sekund.
Dodam, że receptura drinków została przygotowana przez profesjonalnych barmanów a drinki są powtarzalne.

Barmix dzieli się na dwa główne modele, pod inne wykorzystanie.
Pierwszy z nich Barmix Optimale główne zastosowanie znajduje w modelu biznesowym opartym na najmie krótkoterminowym. Jego główną zaletą jest to, że posiada duże pojemniki na napoje. Jedno dolanie starcza na wykonanie około 80 drinków. Często można go spotkać na imprezach typu: wesela, urodziny, imprezy firmowe oraz wieczory panieńskie.

Drugi z modeli to Barmix Express, jest on mniejszy oraz lżejszy niżeli Barmix Optimale.
W tym modelu pojemniki zastępują butelki. On swoje główne zastosowanie znajduje w branży HoReCa jako pomoc barmańska czy kelnerska.

Barmix Express & Optimale
Barmix Express & Optimale

Barmix można zarówno nabyć na własność, jak i wypożyczyć
na konkretne przyjęcie.

Czy automatycznego barmana trzeba zakupić, czy można go również wypożyczyć na określony czas, określoną imprezę?

Barmix można zarówno nabyć na własność, jak i wypożyczyć na konkretne przyjęcie.
My jako firma Barmix zajmuje się głównie sprzedażą Barmixów, ale współpracujemy z naszymi klientami, którzy nabyli już Barmixa.
Najem wtedy opiera się o współpracę z jednym z naszych Partnerów Barmix, którzy świadczą swoje usługi w różnych częściach Polski.
Tworzą wówczas personalizowaną ofertę, by spełnić oczekiwania i potrzeby klienta.

Zdjęcie z wesela
Barmix na weselu

Czy rodzaje drinków są sztywno ustalone, czy istnieje możliwość dowolnej ich konfiguracji w zależności od oczekiwań klienta?

Barmix posiada 8 menu, co obfituje w 80 różnorodnych drinków oraz shotów. Wachlarz drinków jest na tyle duży, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Drinki są podzielone na warstwowe oraz zmieszane.
Menu są zbudowane na bazie różnych alkoholi: wódka, gin, likier kokosowy, whisky czy też tequila.
W każdym z tych menu mamy minimum jeden drink bezalkoholowy.
Jednak mamy również przygotowane jedno Menu, gdzie wszystkie drinki są bezalkoholowe.
Może nam to posłużyć na imprezy, czy sytuacje gdzie alkohol nie jest przewidziany.

Opcja personalizacji pojawia się natomiast w kwestii dozowania alkoholu, możemy zmieniać jego ilość przez obniżenie z domyślnych 40ml na 20ml lub 0ml, ale też istnieje opcja zwiększenia jego poziomu do 60 ml i nawet 80ml.

Jedno z ośmiu menu
Przykładowe Menu

Czy po wypożyczeniu tego urządzenia na określoną imprezę nasi goście będą mogli sami wybrać określonego drinka bez korzystania z bilonu, karty płatniczej?

Najczęściej przy modelu opartym na wynajmie Barmix nie posiada terminala.
Dlatego koszt usługi najmu plus koszt napoi i alkoholu, to jedyne koszty jakie ponosi wynajmujący.
Zatem goście będą mogli sami wybrać drinka, który zostanie wykonany w kilkanaście sekund i nie muszą przy tym korzystać z jakiejkolwiek formy płatności.

A czy jest możliwość rozliczania finansowego za drinki jeśli wypożyczy lub zakupi wasze urządzenie jakiś lokal gastronomiczny z myślą o zastąpieniu na stałe prawdziwego barmana?

Przewidzieliśmy taką opcję i stworzyliśmy spis drinków, które serwuje Barmix wraz z wyceną kosztów ich przygotowania. Dodatkowo istnieje również możliwość implementacji systemów płatniczych, tak by Barmix stał się urządzeniem w pełni samoobsługowym.

Barmix jest w stanie przepracować 24h bez przerwy.

Czy w sektorze HoReCa Barmix jest dobrym i ekonomicznym rozwiązaniem?

Zdecydowanie! Pierwszym argumentem jest jego wydajność i bezawaryjność – Barmix jest w stanie przepracować 24h bez przerwy. Przy prawidłowym użytkowaniu i konserwacji nie wymaga żadnych działań serwisowych. Drugi istotny aspekt to szybkość – przygotowanie drinków mieszanych, jak i warstwowych trwa do 15 sekund. I trzeci najważniejszy – jakość i powtarzalność. Bez względu na to jakiego dnia i o jakiej porze odwiedzi nasz lokal dany klient, to dzięki Barmix’owi zawsze otrzyma on drinka o identycznych walorach smakowych i wysokiej jakości, co w branży HoReCa jest szalenie ważne.

Barmix Express w branży HoReCa
Barmix w branży HoReCa

Skąd pomysł na Barmixa? Podpatrzony czy całkiem nowatorski? Co wyróżnia go na tle innych, podobnych rozwiązań?

Barmix powstał jako mój projekt inżynierski. W trakcie jednego z wykładów na uczelni pomysł posunął wykładowca i od razu wiedziałem, że jest to właśnie urządzenie, które chcę opracować. Zatem można powiedzieć, że jest on jednocześnie podpatrzony, jak i nowatorski. Na tle rozwiązań technologicznych do branży eventowej i HoReCa, Barmix wyróżnia się przede wszystkim, tym że stanowi w 100% Polski kapitał. Bo zarówno siedziba firmy, produkcja, jak i serwis mają miejsce w Polsce. Dodatkowym atutem jest z pewnością wysoka jakość serwowanych drinków oraz niezawodność urządzenia.

Jak długo pracowaliście nad stworzeniem urządzenia gotowego do wdrożenia do produkcji?

Prototyp został przeze mnie stworzony od podstaw. Jego zbudowanie zajęło mi około pół roku. Tak powstał Barmix w wersji 1.0 wówczas jeszcze na butelki.

Kolejnym etapem było przystosowanie Barmixa do produkcji. Należało dobrać odpowiednie materiały i podzespoły i to również zajęło następne pół roku. Była zamiana butelek na pojemniki ze szkła hartowanego, czego efektem był Barmix Optimale 2.0. z 4 opcjami menu.

Kolejnym etapem ewolucji urządzenia było zastosowanie nowych rozwiązań technologicznych np. dozowanie alkoholi, rozszerzony licznik drinków oraz wprowadzenie nowych drinków i rozszerzenie menu do aż 8 kombinacji.
Tak finalnie powstał Barmix Optimale w wersji 3.0. który obecnie jest dostępny na rynku.
Na dzień dzisiejszy ostatnim etapem ewolucji jest Barmix Express, który posiada na zewnątrz dysze doprowadzające ciecz do urządzenia z butelek – dedykowany dla branży HoReCa, jako wsparcie baru.
Nieustannie słuchamy naszych klientów, dzięki którym powstało dużo nowych funkcjonalności.
To ma przełożenie, ponieważ w ostatnio przesłanej ankiecie do klientów na pytanie: Czy jesteś zadowolony z zakupu Barmixa? Otrzymaliśmy średnią ocen 9,2 w zakresie od 0 do 10 na pytanie.

Pierwszy model – Barmix 1.0

Proszę powiedzieć też coś na temat Państwa firmy. Kiedy powstała i czy oprócz omawianego urządzenia posiada jeszcze jakieś ciekawe rozwiązania?

Jesteśmy prężnie rozwijającą się od 3 lat polską firmą, której ofertę stanowi pierwszy na rynku innowacyjny, automatyczny barman – Barmix. Nasze główne założenie to Przenieś branżę gastronomiczną oraz ślubną-eventową w XXI wiek, dzięki naszym produktom.
Priorytet stanowi zadowolenie i spełnienie oczekiwań naszych klientów.
Zapewniamy profesjonalne wsparcie na każdym etapie działalności z Barmixem – od wsparcie technicznego, aż po wsparcie marketingowe. Obecnie skupiamy się na udoskonalaniu obu wersji urządzenia – Barmix’a Optimale i Barmix’a Express i to stanowi nasz główny cel.

Proszę powiedzieć też coś na temat Państwa firmy. Kiedy powstała i czy oprócz omawianego urządzenia posiada jeszcze jakieś ciekawe rozwiązania?

Jesteśmy prężnie rozwijającą się od 3 lat polską firmą, której ofertę stanowi pierwszy na rynku innowacyjny, automatyczny barman – Barmix. Nasze główne założenie to Przenieś branżę gastronomiczną oraz ślubną-eventową w XXI wiek, dzięki naszym produktom.
Priorytet stanowi zadowolenie i spełnienie oczekiwań naszych klientów.


Zapewniamy profesjonalne wsparcie na każdym etapie działalności z Barmixem – od wsparcie technicznego, aż po wsparcie marketingowe. Obecnie skupiamy się na udoskonalaniu obu wersji urządzenia – Barmix’a Optimale i Barmix’a Express i to stanowi nasz główny cel.

Sebastian Składny – prezes Barmix sp. z o.o.

https://abc-restauracji.pl/artykuly/