Polagra Food 2018. Kolejne targi spożywcze za nami.

15 maja 2018 ABC Aktualności
Polagra Food 2018. Kolejne targi spożywcze za nami.

Kolejne targi spożywcze za nami. Był to doskonały czas do nawiązania nowych kontaktów handlowych, wymiany doświadczeń, podtrzymania dotychczasowej biznesowej współpracy.

Targi odbywał y się w Poznaniu w dniach od 8 do 12 maja tego roku. Patronem medialnym tegorocznej imprezy wystawienniczej była nasza firma: ABC Restauracji. W trakcie targów dostępny był nasz najnowszy katalog, w którym to zawarte są In formacje o Państwa firmach.

Tegoroczne targi odwiedziło kilkadziesiąt tysięcy osób, w tym profesjonaliści w branży z całego świata. Wystawiało się 3221 firm zgromadzonych w trzech pawilonach. Nie zabrakło nowości na rynku żywności. Wśród nich wymienić należy:

– czarny czosnek – powstaje w wyniku poddania świeżego, białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania polegającemu na reorganizacji cukrów i aminokwasów. Powstaje całkowicie nowy smak czosnku, lekko słodki. Proces zachodzi w specjalnej komorze;

– serek Bambino – powstał na bazie twarogu o smaku czekoladowym;

– twarożek wiejski Jogo – jako kompozycja sera twarogowego i śmietany;

– kefir brzoskwiniowy – to orzeźwiający napój mleczny ukwaszony za pomocą żywych kultur bakterii. Jest to naturalne źródło wapnia i białka;

– Grain deNoix – są to kawałki orzecha, karmel i czekolada posypana prażoną kaszą gryczaną i polane czekoladą;

– ocet z kiwi – balsamiczny ocet wyprodukowany z włoskich kiwi uprawianych w rejonie Lacjum;

– kefir – bez dodatku mleka w proszku i Innych substancji dodatkowych;

– ser polski z dziurami – o łagodnym smaku właściwym dla serów holenderskich oraz oczkami specyficznymi dla serów szwajcarskich, wyprodukowany z polskiego mleka;

– La Polle – linia serów pleśniowych;

– koncentrat białek serwatkowych – idealny dla uprawiających sport oraz osób dbających o zdrowy sposób życia.

Odwiedzający tegoroczne targi mogli uczestniczyć między innym i w ogólnopolskim forum rzeźnictwa i wędliniarstwa, seminarium poświęconym problematyce sprzedaży produktów spożywczych do Chin, spotkaniu dotyczącym problematyki dotarcia do nowoczesnego konsumenta. Można też było zapoznać się z problematyką znakowania żywności, dowiedzieć się, po co potrzebny jest certyfikat jakości. Dla wszystkich zainteresowanych rozwojem i promocją firmy zorganizowano zajęcia ze strategii komunikacji dla marki własnej.

Tegorocznymi laureatami konkursu o złoty medal Międzynarodowych Targów Poznańskich zostali:

– Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita za koncentrat białek serwatkowych WPC 80 oraz mleko w proszku odtłuszczone bez laktozy, polski jogurt naturalny bez laktozy, polską śmietanę 18 procent bez laktozy, ser pleśniowy, ser polski z dziurami, wypasione mleko spożywcze pasteryzowane 2 procent w butelce z rączką;

– Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców Strzałkowo za masło ze Strzałkowa;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za mleko w proszku pełne, śmietanę homogenizowaną 18 procent.

Targi Polagra Food powinny stymulować eksport polskiej żywności. Dlatego
do udziału w targach zaproszeni zostali, oprócz polskich przedsiębiorców – właścicieli hurtowni i sklepów spożywczych czy kupców z sieci handlowych, również przedstawiciele kadry kierowniczej dużych grup hurtowni i sieci supermarketów oraz importerzy i dystrybutorzy produktów spożywczych zza granicy. Niezwykle ciekawie wyglądało wystąpienie zagranicznych producentów żywności. Swoją ofertę przedstawiły między innymi firmy z Belgii, Bułgarii, Chin, Francji, Hiszpanii, Korei Południowej, Litwy, Macedonii, Niemiec, Sri Lanki, Szwajcarii, Ukrainy, Węgier oraz Włoch. Smakosze mogli poznać asortyment z
 francuskiej wytwórni pralin i czekolad Domaine de Béquignol działającej od 1972 roku i specjalizującej się w produkcji wykwintnych czekoladek. Z kolei na stoisku Jorge Group można było rozsmakować się w hiszpańskich szynkach. Do tego chińskie alkohole i aromatyczne herbaty również z Chin oraz Sri Lanki i wiele innych wyjątkowych produktów.

Marian Balcerowski