Winnica Lubelska

Winnica Lubelska

Winnica Lubelska

Firma: Winnica Lubelska

Miasto: 20-515 Prawiedniki

Ulica: Prawiedniki 24

WWW: facebook.com/WinnicaLubelska

Telefon: +48 513 353 917

Mail: winnicalubelska@gmail.com

„Winnica Lubelska jest nietuzinkowym, rodzinnym przedsięwzięciem łączącym regionalną tradycję win owocowych z konserwatywnymi winami gronowymi. Wyróżnia nas ekologiczne podejście do upraw, bezkompromisowość podczas procesu winifikacji, nowoczesne podejście, doświadczenie zdobyte podczas zagranicznych wyjazdów. Rzemieślnicza, butikowa produkcja. Co cenią w nas nasi goście? Otwartość na długie rozmowy o winie przy winie. Lubimy dzielić się wiedzą na jego temat. Łamiemy stereotypy, dzielimy się wiedzą, uszczęśliwiamy smakiem, uczymy interpretować wino. Podczas wizyty na Lubelszczyźnie- punkt obowiązkowy. Sprawdź nas podczas degustacji.

Często dostaję takie pytanie dlaczego zostałeś winiarzem? odpowiedź jest dość prosta każdy przychodzi na świat aby swoją pracą dawać radość innym. Nie ważne czy jesteś hydraulikiem czy kosmetyczką Twoja praca powinna dawać radość innym. Moim zadaniem jest sprawiać radość zmysłami, ciekawymi doznaniami i odkrywaniem nowych smaków. Prowadziła mnie do tego droga konsekwentna ale o nieznanym zakończeniu. Fermentacją zainteresowałem się już w wieku 17lat. Skończyłem liceum o profilu bio chemicznym a następnie studia przyrodnicze. Podczas podróży zawsze wybierałem kierunek związany z winem. Brałem udział w winobraniach we Francji, gdzie wspólnie z Franck Chavy tworzyliśmy nowe roczniki. Droga na której jestem doprowadziła do założenia winnicy w 2019roku.

Winiarz to zajęcie absolutnie niepowtarzalne, bo czy znacie jakikolwiek inny produkt który powstaje w 100% w rękach jednej osoby? Wszystkie winogrona pochodzą z własnej produkcji. Od selekcji pączków przez całoroczną pielęgnację aż do momentu zbiorów i winifikacji pielęgnacji wina i butelkowania całym procesem zajmuje się jedna osoba.

Zawód winiarza to de facto 3 przenikające się zawody: Najpierw winiarz jest rolnikiem. Żyje zgodnie z cyklem natury będąc narażonym na jej kaprysy, rozpoczyna prace wczesną wiosną, pielęgnuje winnicę przez cały sezon a jego praca kończy się podczas zbiorów. . Wtedy pojawia się druga natura winiarza czyli enolog- przedsiębiorca. Przetwarza on pozyskany surowiec zachowując bogactwo smaków i aromatów pochodzących z natury. Ale podczas tych prac winiarz jest również artystą, tworzy skwapliwie i w ukryciu kompozycję którą na koniec poddaje ocenie szerokiej publiczności. Tak żyje rolnik enolog artysta czyli winiarz.

Zapraszam.