Winnica Korol
Firma: Winnica Korol
Miasto: 17-307 Mielnik
Ulica: Popław 3
WWW: winnicakorol.pl
Telefon: +48 604 273 338
Mail: korol@komirex.com.pl
„Winnicę Korol”
założył w 2010 roku Mikołaj Korol, właściciel gospodarstwa ekologicznego w miejscowości Mielnik nad Bugiem, położonym w południowej części województwa podlaskiego na Wysoczyźnie Drohiczyńskiej, na południowej stronie rzeki Bug obok Podlaskiego Parku Krajoznawczego przełomu Bugu. Winnica Korol zwana również jako Winnica Mielnik od wschodu graniczy z Górą Uszeście wchodzącą w skład Rezerwatu Przyrody o unikalnej roślinności i mikroklimacie. Na Górze Uszeście panuje osobliwy mikroklimat, w którym powstała osobliwa fauna i flora odpowiadająca azjatyckiej przyrodzie. Gmina Mielnik ma charakter letniskowo-wypoczynkowy . Bogactwem Mielnika obok przyrody i wyjątkowego klimatu są kopalnia kredy i gorące źródła lecznicze wody.
Właściciel „Winnicy Korol” o sobie:
Pierwsze 20 winorośli posadziłem w 1995 roku w otoczeniu domu. Winiarstwem owocowym zafascynowałem się już 35 lat temu wytwarzając wino w warunkach domowych. Prowadząc gospodarstwo rolne (w tym sad) w sposób ekologiczny położone w malowniczej miejscowości Mielnik nad Bugiem oceniłem, że mogę uprawiać profesjonalnie szlachetne odmiany winogron na zboczach mojej rolniczej działki w ilości znacznie większej niż dotychczas. Specyficzny klimat Mielnika i żyzna ziemia uroczyska Popław wskazywały że winnica może być atrakcją co do jakości winogron jak i turystyczną w tym uroczym zakątku Polski. W 2011 roku posadziłem więc 900 sadzonek szczepionych winorośli sprowadzonych z Niemiec. Rośliny przyjęły się znakomicie i wyrosły ponad oczekiwaną wysokość. Gleba bogata w składniki odżywcze i wilgoć płynąca z góry Uszeście nawet w bardzo suche lato daje gwarancję na dobre zbiory winogron i wysoką zawartość cukru w owocach. Dalsze nasadzenia nastąpiły w 2012, 2013, 2014 i 2015 roku. Aktualnie winnica zajmuje powierzchnię 2 ha. Planowane są nasadzenia w latach następnych. Pierwsze wyprodukowane wina z tej winnicy w 2012 r. były bardzo obiecujące, bogate w oryginalne aromaty. Aktualnie w sprzedaży są wina z roczników bardzo udanych 2015 i 2016. Została wybudowana również nowoczesna winiarnia jako zaplecze dla tej winnicy pod produkcję i magazynowanie win wraz z pomieszczeniem do ich degustacji. W 2012 ukończyłem studia podyplomowe z enologii na Uniwersytecie Jagielońskim.