Wasabi Farm Gin to innowacyjny trunek stworzony z pasją na bazie roślin wasabi pochodzących z rodzinnej farmy Wasabi Farm Poland.
Alkohol stworzono z myślą o gastronomii przez szefa kuchni Marka Flisińskiego oraz właścicielkę pierwszej farmy wasabi w Polsce Agnieszkę Firlej Flisińską, jedyną kobietą w Europie i jedną z niewielu na świecie zajmujących się uprawą wasabi. Projekt stworzony wspólnie z Jonston Distillery, rzemieślniczą destylarnią alkoholi botanicznych prowadzonej przez Katarzynę Janus. Jonston Distillery to destylarnia wielokrotnie nagradzana na światowych konkursach w Londynie, Nowym Jorku czy San Francisco.
Ostrość i odwaga to cechy charakterystyczne tego trunku, które pochodzą z unikalnego składnika – wasabi. To właśnie nietypowy botanik nadaje Wasabi Farm Gin wyjątkowy charakter. Połączenie roślin wasabi, przypraw, ziół, cytrusów, suszonych ziół oraz kwiatów tworzy złożony bukiet smakowy, który zaskakuje i zachwyca z każdym łykiem. Wasabi Farm Gin to niezwykle oryginalny produkt, który z pewnością zaspokoi potrzeby miłośników ginu poszukujących czegoś nowego i ekscytującego. Jego unikalny smak i aromat sprawią, że stanie się on nieodłącznym elementem ekskluzywnych wieczorów i spotkań towarzyskich.
Jako pierwsze w nosie pojawia się duże uczucie ostrości, przechodząc w smaki ziołowo kwiatowe, mineralne i bardzo gładkie na języku. Ostro- słodki smak który powstał w procesie maceracji w połączeniu z najlepszym polskimi spirytusem wielozbożowym, jałowcem i starannie dobraną selekcją 15 botaników sprawia że gin jest unikatową nowością na rynku. Idealny do innowacyjnych koktajli, kuchni azjatyckiej i odważnych wielowymiarowych trunków.
WASABI FARM VODKA
Alkohol stworzono z myślą o gastronomii przez szefa kuchni Marka Flisińskiego oraz właścicielkę pierwszej farmy wasabi w Polsce Agnieszkę Firlej Flisińską, jedyną kobietą w Europie i jedną z niewielu na świecie zajmujących się uprawą wasabi. Projekt stworzony wspólnie z Jonston Distillery, rzemieślniczą destylarnią alkoholi botanicznych prowadzonej przez Katarzynę Janus. Jonston Distillery to destylarnia wielokrotnie nagradzana na światowych konkursach w Londynie, Nowym Jorku czy San Francisco.
Filozofia stworzenia tego trunku polegała na zestawieniu takich samych smaków, proporcjonalnie do tych które czujemy jako pierwsze konsumując świeże wasabi.
Jako pierwsze w nosie pojawia się duże uczucie ostrości, przechodząc w smaki słodkie, mineralne i bardzo gładkie na języku…
Ostro- słodki smak który powstał w procesie maceracji w połączeniu z najlepszymi polskimi spirytusami z ziemniaka i zbóż, sprawia że alkohol jest unikatową nowością na rynku.
Serwowanie:
- Wódkę należy serwować w temperaturze 6-10 st.C- w szerokim szkle (whiskey ,cognac,brandy, niska szklanka barowa)
- Do stołu butelkę podawać w coolerze na lodzie.
- Za moc i ostrość w wasabi odpowiedzialne są związki siarki lotnej, które znajdują się roślinie, aby je wydobyć używa się tarki ze skóry rekina i ściera okrężnymi ruchami aby rozbić komórki znajdujące się w kłączu, tak by związki mogły się połaczyć się z powietrzem i uwolnić swoją moc.
- Dlatego analogicznie by móc w pełni delektować się wódką wasabi zalecane jest szerokie szkło, aby okrężnymi ruchami kieliszka napowietrzyć trunek.
- Nie należy wódki serwować zmrożonej,aby zachować jej świeżość.