Pasieka Majkut

Pasieka Majkut

Pasieka Majkut

Firma: Pasieka Majkut

Miasto: 82-520 Gardeja

Ulica: Otoczyn 17

WWW: pasiekamajkut.pl

Telefon: +48 726 465 374

Mail: pasieka.majkut@wp.pl

Jesteśmy rodzinną firmą, która prężnie się rozwija. Co roku zwiększamy liczbę uli oraz pasieczysk, w których nasze pszczółki mogą pracować. Obecnie mamy ponad 300 rodzin pszczelich, zlokalizowanych w 9 stałych miejscach oraz kilka miejsc sezonowych. Wielopokoleniowa pasieka, przekazywanie wiedzy i umiejętności „z dziada pradziada” spowodowały

rozwój naukowy Michała. Napisał on i obronił pracę inżynierską pod tytułem ,,Wpływ produktów pszczelich na zdrowie człowieka” oraz pracę magisterską pod tytułem ,,Jakość wybranych produktów pszczelich w zależności od umiejscowienia pasieki”. Jest głównym autorem publikacji za największą ilość punktów ministerialnych (200) w bardzo prestiżowym czasopiśmie Food Chemistry (9,3 IF) pod tytułem ,,Antimicrobial activity of heat-treated Polish honeys” oraz współautorem artykułu pod tytułem ,,Biofilm Formation Reducing Properties of Manuka Honey and Propolis in Proteus mirabilis Rods Isolated from Chronic Wounds”. Jego największą pasją jest zdobywanie wiedzy odnośnie możliwości poprawy zdrowia za pomocą produktów pszczelich i dzielenie się nią.

A wszystko zaczęło się 100 lat temu…

Pierwotnie pszczoły w naszej rodzinie były gospodarowane w ulach własnego typu, wymyślone według potrzeb. Z opowieści mojego dziadka, jego dziadek (czyli mój prapradziadek) Jan Majkut był wielkim miłośnikiem pszczół oraz ich najsłodszego produktu jakim jest miód. Jednak ówczesna technologia nie pozwalała na konfekcjonowanie miodu w szklanych słoikach i głównie spożywało się miód sezonowo.

Pierwszym skokiem technologicznym było skonstruowanie uli na wzór ula warszawskiego. Od tego momentu, w latach 40-stych XX w., nasza gospodarka pasieczna opierała się na ulach tego typu. Było to kilka rodzin pszczelich w rodzinnym ogródku produkujących miód na własne potrzeby. W dużym stopniu ułatwiło to transport przy przeprowadzce

w ciężkich czasach powojennych. Jako ciekawostkę mogę dodać, że jeszcze posiadam stare ule warszawskie po moim pradziadku. Następnym typem ula był ul warszawski poszerzany, bardzo popularny w północno-wschodniej Polsce. Cechuje się długą i szeroką ramką, świetnie przystosowaną

dla pszczół do przetrwania długiej i mroźnej zimy jakie kiedyś panowały na naszych terenach. Po przeprowadzce do województwa pomorskiego, w naszej rodzinie pojawiły się ule leżaki na ramkę wielkopolską. Następnie skonstruowaliśmy ule własnego typu na ramkę wielkopolską przedłużaną oraz zakupiliśmy standardowe ule wielkopolskie korpusowe.

Nadal tworzymy naszą historię i mamy nadzieję, że przetrwamy przez kolejne pokolenia 😉