OLEJE TRAWIŃSCY

OLEJE TRAWIŃSCY

OLEJE TRAWIŃSCY

Firma: OLEJE TRAWIŃSCY Sp. z o.o. Sp.k.

Miasto: 63-720 Koźmin Wielkopolski

Ulica: Borecka 54

WWW: olejetrawinscy.pl

Telefon: +48 668 692 992 |+48 606 316 884

Mail: biuro@olejetrawinscy.pl

Nasz naturalny Olej rzepakowy tłoczony na zimno dzięki zastosowaniu opatentowanej technologii tłoczenia, wyłącznie ze specjalnie wyselekcjonowanych i kontrolowanych ziaren rzepaku, a także co najważniejsze bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych zapewnia najwyższą jakość uzyskiwanego oleju rzepakowego, zachowuje swój złocisty kolor i charakterystyczny smak. Do wyprodukowania 1 litra oleju rzepakowego wykorzystujemy aż 3 kg nasion rzepaku. Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest olejem nierafinowanym.

Olej rzepakowy posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwas alfa-linolenowy (ALA; należący do kwasów omega-3) pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA (należącego do kwasów omega-3) dziennie, co odpowiada 2,5 porcji (25ml). Olej rzepakowy ułatwia wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Stanowi bogate źródło witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Jest również źródłem witamy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości. Dostarczają również nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-6, omega-3 w proporcjach około 2:1.

Nasz olej rzepakowy tłoczony na zimno nalewamy do butelek z ciemnego szkła. Nie bez powodu stosujemy takie właśnie opakowanie. Oleje roślinne są bardzo wrażliwe na światło, które niszczy ich właściwości i pozbawia najcenniejszych wartości odżywczych. Ciemne szkło zapewnia również przedłużenie trwałości oleju, a także szkło nie wchodzi w reakcję z zawartością.

Nasz olej rzepakowy tłoczony na zimno objęty jest stałą opieką Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, który w sposób ciągły kontroluje proces produkcji.

Podczas przechowywania oleju tłoczonego na zimno, może pojawiać się w nim naturalny osad, który jest dowodem na to, że olej był tłoczony mechanicznie i jest w 100% naturalny. Poszczególne partie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno naturalnie mogą różnić się intensywnością smaku, koloru oraz aromatu.

Oleje rzepakowe pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a także doskonale nadają się do pielęgnacji skóry i włosów. Stanowić mogą doskonałą bazę do domowych maseczek i peelingów.

Nasz olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sosów, dresingów, sałatek, majonezu, słodkich wypieków a także do krótkiego smażenia („nie pryska na patelni”). Nasz olej użyty do marynat, w znacznym stopniu podnosi walory smakowe mięs.