Matrioszka

Matrioszka

Matrioszka

Firma: Matrioszka

Miasto: 05-500 Piaseczno

Ulica: Raszyńska 27

WWW: matrioszka.waw.pl

Telefon: + 48 608 436 100

Mail: sklep@matrioszka.waw.pl

Polscy konsumenci mają znakomitą okazję zapoznać się osobiście zarówno z poszczególnymi potrawami, jak i artykułami pochodzącymi z Rosji. Okazją do tego są pierwsze w Polsce rosyjskie delikatesy „Matrioszka”.

Pierwszą rzeczą, która rzuca się w oczy po przekroczeniu progu jest stojąca po lewej stronie od wejścia lodówka z kawiorem. Do wyboru jest czerwony lub czarny: z bieługi, jesiotra, garbuszy, kiety, łososia. Obok znajduje się miejsce na wschodnie spirytualia wśród których na szczególną uwagę zasługuje słynna „Bieługa” – ekskluzywna biała wódka. Zawdzięcza ona swój niepowtarzalny smak minimum siedmiokrotnej destylacji oraz krystalicznie czystej, pochodzącej z lodowców wodzie. Niezwykła jakość „Bieługi” ceniona jest na Kremlu, gdzie podejmuje się nią najważniejszych gości. Na uwagę zasługują też wódki: Carska i Rosyjski Standard (w tym również niezwykle ekskluzywne odmiany złote) – obie niezwykle popularne w Rosji. Oko cieszy także ogromny wybór rosyjskich, gruzińskich, ormiańskich i ukraińskich win, szampanów i koniaków, w tym cenionych trunków sporządzanych z granatów.

W „Matrioszce” można kupić też wszelkiego rodzaju znakomite wędliny, kiełbasy m.in. Dorożnają i Doktorską, kiełbasy z łosia i dzika, oraz słynne słoniny od wędzonych na zimno, po gotowane. W zamrażalkach i lodówkach jest ogromny wybór pielmieni z wołowiną, wieprzowiną i baraniną oraz sery i przetwory mleczne. Osobną kategorię produktów stanowią słodycze: lody, torty („Ptasie Mleczko”, czekoladowy „Praga”, Tort Wiśniowy), ciastka, ciasteczka („Zefir”), czekoladki. Właściciele szczególnie polecają Tort Kijowski i Piernik Tulski, który uważają za najlepszy na świecie. Jednak takich pyszności w delikatesach jest znacznie więcej. Jak choćby konfi tury z jeżyn, malin, kaliny, pigwy (doskonałe do herbaty, napojów i deserów), czy „dekoracyjne” akacjowe miody z zatopionymi w środku słoika kawałkami plastrów.

Szczególną uwagą przykuwają rosyjskie pieczywa z oryginalnym i znanym chlebem Borodinskim. Tego pysznego, ciemnego, żytniego chleba o niezwykłym aromacie kolendry, można spotkać w “Matrioszcze” aż kilka rodzajów.

Dla tych wszystkich natomiast, którzy nie przepadają za słodkościami czeka cała gama ryb. Można wybierać spośród suszonych tzw. taranki (stawridy, byczki, koriuszki, anchois, pstrągi, łososie, leszcze i klamary) poprzez wszelkiego rodzaju małosolne śledzie w oleju i słynne śledzie atlantyckie w zalewie korzennej, oraz poławiane w maju matiasy, aż po wymyślne rybne przetwory, w tym również zupy.

Do mięs i wędlin znakomicie będą pasowały gruzińskie sosy Sacebeli (pomidorowo – paprykowy), Tkemali (śliwkowy) oraz obowiązkowo musztardy rosyjskie i ukraińskie. Wyśmienitym dodatkiem do mięsa będą przetwory warzywne i kiszonki, m.in. marynowane zielone pomidory i arbuzy, które świetnie sprawdzą się także jako zakąska do wódki. Szczególnie cenionymi przez smakoszy są różnego rodzaju marynowane główki czosnku, oraz dziki czosnek – tzw. kaukaski.

  • ALKOHOLE
  • PRZETWORY MIĘSNE I WARZYWNE
  • KAWIORY, RYBY
  • SŁODYCZE
  • LEMONIADY
  • MIODY I KONFITURY
  • SOSY
  • MUSZTARDY
  • PRZYPRAWY
  • KAWY I HERBATY
  • KIEŁBASY, SŁONINY
  • GRZYBY I OLIWKI
  • MATRIOSZKI