ELENA

ELENA

Firma: WPPH "ELENA" Import - Export Franciszek Siegień

Miasto: 62-817 Żelazków

Ulica: Kokanin 86, k/Kalisza

WWW: elena.pl

Telefon: +48 62 760 22 22 +48 62 769 58 40 Fax: +48 62 769 5810

Mail: biuro@elena.pl

Elena_750x398_1z4_jpg

Elena to ludzie – to dzięki nim rozwijamy się i odnosimy sukcesy

Firma ELENA to przede wszystkim wspaniały Właściciel – mówią pracownicy o Panu Franciszku Siegieniu, który jest pasjonatem zdrowej żywności, liofilizatów oraz wszelkich nowinek technologicznych. Już w 1977 roku podczas pobytu w USA zainteresował się lioflizowanym szczypiorkiem i koprem, które dodawano wówczas do gotowych potraw. Już wtedy zaczął intensywnie myśleć jak wprowadzić tę technologię do Polski. I rzeczywiście – na początku lat 90-tych zaczął produkować liofilizaty, a dziś jego Firma jest w czołówce TRZECH największych producentów liofilizatów w Europie!

Z drugiej strony Właściciel podkreśla niezwykle dobrą współpracę ze swoim zespołem, który jest zahartowany w ciężkiej i energicznej pracy. Z wieloma osobami pracuje po kilka, a nawet kilkanaście lat. Pracownicy uhonorowali go specjalną statuetką “Dla najlepszego szefa”. Franciszek Siegień przywiązuje też bardzo dużą rolę do współpracy z wieloma organizacjami zrzeszającymi producentów i miłośników zdrowej żywności. Chętnie angażuje się w działalność na rzecz promowania polskich produków w Europie i na świecie. Dużą rolę przywiązuje także do partnerstwa świata nauki i biznesu.

Dziś ELENA sprzedaje do 24 krajów na świecie! 50% produkcji trafia na export także na inne kontynenty – m.in. do Australii, obu Ameryk, Afryki i Azji.

Liofilizacja – najnowsza i najzdrowsza metoda utrwalania żywności!

Polega na sublimacji, czyli suszeniu produktu poprzez wymrażanie wody. Liofilizaty zachowują pełny skład witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Szacuje się, że liofilizat jest w 95% pierwotnym surowcem, dzięki temu, że proces odbywa się w sterylnych warunkach, bez jakichkolwiek dodatków czy konserwantów. Liofilizaty są przy okazji oczyszczane z bakterii, które mogą być obecne w świeżym surowcu. Jako firma zaczęlismy działalność 26 lat temu od liofilizacji mięsa i zup, a dziś poddajemy temu procesowi większość świeżych produktów: owoce, warzywa, grzyby, zioła i przyprawy, a nawet kolagen z ryb. Jesteśmy jedyną firmą w Europie posiadającą nadzór weterynaryjny nad przetwórstwem wyrobów mięsnych i mleczarskich. Jako jedyni w Polsce uzyskujemy też metodą liofilizacji naturalne białko – liofilizowany kolagen z ryb, który przebojem zaczyna zdobywać świat naturalnej żywności oraz medycyny estetycznej.