Swoja Mąka
Firma: Swoja Mąka
Miasto: 05-800 Pruszków
Ulica: Ołówkowa 10
WWW: swoja-maka.pl
Telefon: +48 604 932 310
Mail: kontakt@swoja-maka.pl
Rycerz Jaksa Gryfita z Miechowa w roku 1163 sprowadził dwóch mnichów z Zakonu Bożogrobców czyli Stróżów Grobu Bożego z Jerozolimy i to właśnie oni przyczynili się do powstania w tym rejonie kilkunastu młynów, w tym również młyna w Przesławicach (okolice Miechowa, 40 km od Krakowa).
Pierwsze konkretne wzmianki o istnieniu młyna pochodzą z czasów Kazimierza Wielkiego, więc można uznać, iż osada młyńska istnieje minimum 700 lat. Jeżeli wierzyć legendom, to przez pewien czas młynem opiekowała się czarownica [czytaj-mądra kobieta] Bardzo długo był to młyn drewniany, wodny z kołem młyńskim a obecny kształt przyjął tuż przed II wojną światową. Przez cały ten czas do dnia dzisiejszego we młynie mielone jest ziarno od rolników z okolicznych wiosek (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)
Zboże przechodzi tradycyjny ciąg technologiczny. Najpierw wrzucane jest do maszyny czyszczącej-wialni, potem na tryjer, ekonos po czym szczotkarkę i maszynę szorującą, które to polerują czyste ziarno. Następnie kilka par walców to ziarno gniecie, rozciera i przekazuje na odsiewacz czterodziałowy, który daje w efekcie różne frakcje przemiałowe. Proces ten jest wspomagany odsiewaczem kaszkowym i odpylarką, w zależności od potrzeb produkcyjnych. Cykl technologiczny kończy się mieszaniem mąk, regionalnie zwanym ‘’mnięszałką’’. Obecne wyposażenie młyna pozwala zasadniczo na produkcję mąk pszennych typ 450 i graham, żytnich typ 720 i 2000 oraz kaszy manny.