Pasieka „Medus”
Firma: Pasieka "Medus"Kołosowsct
Miasto: 74-320 Barlinek
Ulica: Sienkiewicza 10
Telefon: 603 755 510
Mail: maria@kolosowska@o2.pl
Pasieka istnieje od 1984 roku. Jest to rodzinna pasieka stacjonarno – wędrowną, która mieści się na terenach Puszczy Barlineckiej oraz otuliny Barlinecko – Gorzowskiego Parku Krajobrazowego. Aby sprostać wymaganiom klientów w gospodarstwie wytwarzane są miody kremowane. Są to miody wytwarzane tradycyjnymi metodami o wyjątkowym smaku, jakości i cechach wynikających ze specyfiki regionu. Miód kremowany nie podlega obróbce termicznej. Jest to miód skrystalizowany w sposób kontrolowany. Stan taki uzyskuje się poprzez homogenizację podczas jego krystalizacji. Efektem tego zabiegu jest uzyskanie miodu drobnoziarnistego, miękkiego o konsystencji masłowej, który nie ulega ponownej krystalizacji (nie przechowujemy w lodówce). Miód kremowany jest formą cieszącą się coraz większym zainteresowaniem klientów, ponieważ łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Wieloletnie doświadczenie a zarazem wielkość pożytków gwarantuje pozyskiwanie produktów na najwyższym poziomie, o czym świadczy udział w prestiżowych targach oraz uzyskane nagrody i wyróżnienia.
Pasieka „Medus” Marii i Jana Kołosowskich producent Miodów Puszczy Barlineckiej jest częścią ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Aby dostać się do Sieci należy spełnić określone wymagania. Przede wszystkim receptura produktów powinna być oparta na surowcach pochodzących z Pomorza Zachodniego. Walorem zgłaszanych potraw musi być także udokumentowane powiązanie historyczne z naszym regionem. Istotną rzeczą jest, aby producent żywności potrafił przedstawić klientom zalety produktu oraz sposób jego wytwarzania i związek historyczny z regionem.
10 maja 2018 roku w siedzibie Ministerstwa i Rozwoju Wsi odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród, która została poprzedzona konferencją „Pszczelarstwo a zrównoważony rozwój obszarów wiejskich”. Laureatami konkursu „Pszczelarz Roku” zostali Państwo Maria i Jan Kołosowscy.
Konkurs „Pszczelarz Roku” organizowany jest przez Fundację Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich już po raz czwarty. Według organizatorów, głównym zadaniem konkursu jest popularyzacja polskiego pszczelarstwa i dobrych praktyk pszczelarskich oraz promowanie polskiego miodu. Konkurs dedykowany jest dla wszystkich pszczelarzy, dzięki czemu stwarza okazję do integracji środowiska, wymiany doświadczeń i daje szansę na ewentualne rozpoczęcie współpracy.