Winnica Koniusza
Firma: Winnica Koniusza | Gospodarstwo Rolne Andrzej Płyś
Miasto: 32-104 Koniusza
Ulica: Łyszkowice 46
Telefon: 502 673 820
Winnica Koniusza – to rodzinna winnica założona w roku 2006. Położona jest w Małopolsce na płaskowyżu proszowickim, tylko 25km na północny – wschód od Krakowa. Winnica znajduje się na wysokości 290m n.p.m. na stoku o nachyleniu południowo-zachodnim. Zajmuje powierzchnię ok 0,7ha. W winnicy uprawiane są krzewy winorośli odmian czerwonych – głównie Rondo, Regent oraz odmian białych – Solaris, Johaniter.
Produkcja wina odbywa sie w sposób tradycyjny. Stosujemy zbiór ręczny oraz segregację gron, aby w końcowym efekcie otrzymać najlepszej jakości wino. Wino dojrzewa w beczkach z dębu węgierskiego i w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
W ofercie sprzedaży posiadamy wina własnej produkcji. W lecie oferujemy zwiedzanie winnicy, weekendowe degustacje w plenerze oraz rozmowy o produkcji wina i prowadzeniu winnicy.
Rocznik 2014
Couvee 14 – białe
Zawiera 12,5% alkoholu i jest półwytrawne z wyczuwalnym cukrem resztkowym co powoduje, że może uchodzić za półsłodkie. Stworzone z kupażu szczepów Johaniter i Solaris. Proces winifikacji odbył się 2014 roku.
Subtelny aromat białych owoców, z dominującą nutą gruszki i liczi. Wyczuwalny zapach białych kwiatów zarówno w nosie, jak i w smaku. Wino posiada pozostałość cukru resztkowego wpływającą na jego kremowość i zbalansowanie, wyczuwalne nuty miodowe.
Couvee 14 – czerwone
Wino zawiera 13% alkoholu i jest półwytrawne. Kupaż szczepów Regent i Rondo. Winifikacja zakończyła się w 2014 roku.
Wyczuwalny zapach leśnych owoców, przeplatający się z dojrzałymi aromatami dymionej śliwki i czerwonej porzeczki. Ciekawa kompozycja zapachowa podbita nutami dębowymi, pochodzącymi z beczek z dębu węgierskiego, tworzy unikalny bukiet tego czerwonego wina.
Idealne wino do zestawiania z potrawami z mięsa czerwonego.