Polskie Sajgonki
Tym razem kolejny zaskakujący przepis ! Pewnie wielu z Was lubi będąc w orientalnej restauracji zamówić porcję sajgonek. Część przygotowuje je w u siebie w domu , ale znaczna większość myśli, że jest to trudne i zajmuje dużo czasu. Nic podobnego ! Przedstawię wam prosty przepis na sajgonki, jednak nie będzie on taki zwyczajny jak pewnie się domyślacie 🙂 W sajgonkach przeważnie używamy makaronu ryżowego, jednak ja zastąpiłem go zwykłym prostym polskim makaronem, który jest w każdym domu. Ciekawi przepisu ? To zapraszam 🙂 !!!
Składniki na ok. 20 sztuk sajgonek:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 cebule
- 1 jajko
- sos rybny
- sos ostrygowy
- 150g makaronu nitki Arc-Pol
- 10 grzybów mun
- marchewka starta na grubych oczkach
- sól i pieprz
- imbiro – kawałek 5 cm
- grys chili
- papier ryżowy
- letnia woda
- olej do smażenia ( frytkownica)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników. Ja zawsze wszystko kroję, a potem przekładam na miseczki i mam gotowe 😉 Cebule obieram i kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, marchewkę ścieram na średniej tarce wraz z imbirem.Grzyby Mun potrzebują około 10 minut na moczenie, więc je zalewam najpierw wodą i zaczynam przygotowanie mięsa. Rozgrzewam trochę oleju na patelni, i dodaję mięso cały czas ugniatając widelcem. Gdy mięso nam się smaży, makaron przygotowuje wg. instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego mięsa dodaję czosnek, cebulkę, marchewkę, przyprawy oraz wlewam sos rybny i ostrygowy. Całość dokładnie mieszam i czekam aż odparuje. Całość przerzucam do dużej miski, dodając ugotowany makaron i czekam aż wszystko się ostudzi. Grzyby siekam na drobne kawałki i wrzucam do całości. Gdy masa jest przestudzona, dodaje jajko i dokładnie mieszam. Papier ryżowy zamaczam na 2-3 sekundy w letniej wodzie, przekładam na deskę i nakładam jedną łyżeczkę farszu. Zwijanie odbywa się na zawinięciu do 1/3 długości, potem boki i zwijamy do końca 🙂 Podobnie jak zawijanie gołąbków. Całość smażę na głębokim oleju przez 3-4 minuty aż do zrumienienia. Obowiązkowo podaję z sosem sojowym !!! Smacznego 🙂
Przepis pochodzi ze strony firmy ARC-Pol, producenta makaronów: www.arc-pol.com.pl