Kuchnia włoska? Nie tylko makaron!

16 lutego 2018 ABC Aktualności
Kuchnia włoska? Nie tylko makaron!

Kuchnia włoska? Nie tylko makaron!

Włochy to piękny kraj uwielbiany przez turystów. Przyciąga ich ładna pogoda, zabytki, papież i oczywiście prawdziwa włoska kuchnia. Wiele osób wybiera się do Italii, by spróbować prawdziwej pizzy i skosztować włoskiego makaronu. Prawdą jest, że kuchnia w tamtych regionach skupia się na potrawach mącznych, jednak kojarzenie Włochów jedynie ze spaghetti jest troszeczkę krzywdzące. Bowiem włoska kuchnia zamyka w sobie ogromną różnorodność smaków i aromatów. Cechą charakterystyczną jest przygotowywanie potraw ze świeżych, dostępnych w okolicy produktów. Nie ma tam miejsca na mrożonki i inne kulinarne kompromisy.

 

italian-1082230_1920
italian-1082230_1920

Tradycja, tradycja i jeszcze raz tradycja
Kuchnia włoska ma swoje korzenie już w IV wieku przed naszą erą, jednakże prawdziwy rozkwit przeżywała w czasach renesansu. W tym okresie, we Włoszech gotowanie przestało być tylko gotowaniem, a stało się prawdziwą sztuką. Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana, Włochy dzielą się aż na 20 regionów kulinarnych. Każdy z nich charakteryzuje się innymi smakami i potrawami. Turyn słynie z kurczaka, Bolonia ze spaghetti, a Florencja z befsztyku. Jednakże jest kilka cech, które jednoczą cały Półwysep Apeniński. Jest to przygotowywanie potraw ze świeżych produktów oraz szerokie zastosowanie warzyw. Do innych, typowych dla kuchni włoskiej składników możemy zaliczyć owoce morza, oliwki, z których uzyskuje się najlepszą oliwę, sery i oczywiście wina. Włosi są prawdziwymi tradycjonalistami, a posiłki są u nich niezwykle celebrowane i spożywane według określonego schematu. Nie można na przykład rozpocząć posiłku bez głowy rodziny. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni narodowych. Ma również swoje odbicie w Polsce, używane przez nas pojęcie „włoszczyzna” nie pojawiło się przez przypadek. Zawdzięczamy je królowej Bonie, żonie Zygmunta Starego, która zaznajomiła Polaków z warzywami.

Dolce vita!
Kuchnia włoska kojarzona jest przede wszystkim z pizzą, makaronami i ziołowymi przyprawami.  Nie zapominajmy jednak, że Włosi mogą pochwalić się słynnymi na cały świat deserami, takimi jak chociażby panna cotta, tiramisu czy lody włoskie.  A jak wiadomo, słodycze najlepiej smakują w towarzystwie kawy, która również jest chlubą tego regionu. Przebywając we Włoszech można skosztować espresso, caffe latte i capuccino. Na Półwyspie Apenińskim wszystko kręci się wokół jedzenia, wybierając się w tamte strony lepiej zapomnijmy o wszelkich dietach, by bez oporów móc oddać się słodkiemu obżarstwu!

Przepis na tiramisu:
Składniki:
– 3 jajka
– 4  łyżki cukru pudru 
– 250 g sera mascarpone 
– 30 ml amaretto
– 20 podłużnych biszkoptów 
–  1 filiżanka espresso 
–  kakao

Sposób przygotowania:
Jajka sparzyć wrzątkiem i umyć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski z cukrem pudrem, a następnie położyć na garnek z wrzątkiem. Ubijać mikserem. Po osiągnięciu puszystej masy, zdjąć do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubić białka, ale nie na sztywną pianę. Do żółtek dodać serek mascarpone i amaretto i wymieszać. Do masy dodać ubite białka i ponownie wymieszać. Biszkopty zamaczać w kawie i układać w niskim naczyniu, aby zakryć całe jego dno. Warstwę biszkoptów posmarować przygotowanym kremem. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, posmarować kremem, posypać kakao i pozostawić w lodówce na co najmniej 8 godzin.