Sery z Puszczy Białowieskiej

Sery z Puszczy Białowieskiej

Sery z Puszczy Białowieskiej

Firma: Sery z Puszczy Białowieskiej

Miasto: 17-200 Hajnówka

Ulica: Stanisława Lema 2

WWW: www.prostozpodlasia.pl

Telefon: 668 425 827

Mail: seryzpb@wp.pl

Serowarnia „Sery z Puszczy Białowieskiej” znajduje się w Hajnówce w woj. podlaskim na skraju jedynego lasu naturalnego w Europie – Puszczy Białowieskiej. Jesteśmy małą, rodzinną firmą, która powstała z pasji i miłości do sera. Początkowo robiliśmy sery rodzinie i bliskim znajomym, którzy zachęcili nas do rozpoczęcia produkcji na większą skalę. Jako firma funkcjonujemy od 2018 r. Już po pierwszym roku działalności zostaliśmy Laureatem AgroLigi 2019 Województwa Podlaskiego.

Nasze sery powstają ze świeżego krowiego mleka. Wytwarzane są ręcznie, bez stosowania maszyn. Oferujemy szeroki wybór serów świeżych, dojrzewających i pleśniowych, jogurtu i masła. Sery zawdzięczają smak wysokiej jakości mleka oraz certyfikowanym przyprawom.  Przy produkcji stosujemy wyłącznie podpuszczkę mikrobiologiczną (wegetariańską) i szlachetne szczepy bakterii.

SER DOJRZEWAJĄCY Z:

  • kozieradką – o smaku delikatnie orzechowym.
  • orzechem włoskim – z kawałkami naturalnych orzechów
  • pestką dyni
  • skórką pomarańczy i kolendry – oryginalne  połączenie na podstawie receptury z XVI wieku
  • czarnuszką
  • czarnym pieprzem – ser o wyraźnym smaku, pieprz nadaje pikantności i wyrazistości
  • rozmarynem i zielonym pieprzem
  • bruschettą – ser z mieszanką pomidora, czosnku i bazylii
  • ziołami – mieszanką różnych ziół
  • przyprawą węgierską – o wyraźnym smaku z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kraju nad Dunajem: papryki, pomidora, czosnku, chili i majeranku
  • typu Morbier – ser z charakterystyczną czarną kreską z popiołu spożywczego
  • Kornik Białowieski – ser bez dodatków, z niewielkimi dziurami
  • Imperial Monster – ser moczony w ciemnym piwie własnej produkcji

SER WĘDZONY
Wędzony w przydomowej wędzarni drzewem bukowo-olchowym.

  • bez dodatków- o delikatnym smaku, nie przesolony
  • z dodatkiem: czarnuszki, bruschetty, kolorowego czosnku, pomidora i czarnuszki, żurawiny

PLEŚNIOWY
Ser z przerostem niebieskiej pleśni, dojrzewający, miąższ delikatny, kremowy.

Ser DŁUGO DOJRZEWAJĄCY 12 mies. i dłużej
Ser twardy, nadający się do tarcia, okres dojrzewania 1-1,5 roku, świetny do sałatek i piwa, o subtelnym smaku