Wysokiej jakości herbata kojarzy się z luksusem, zatem podnosi prestiż miejsca, w którym jest serwowana. Dlatego nie należy się zastanawiać nad decyzją o zaopatrzeniu w taką herbatę.Doskonałym sposobem jest skorzystanie z internetowej hurtowni herbaty www.herba-ta.pl, która oferuje najlepsze herbaty liściaste z całego świata oraz wygodne, nowoczesne akcesoria do ich parzenia.
Ekspresowa czy liściasta?
Każdy, kto miał okazję spróbować wersji ekspresowej i liściastej tego samego gatunku herbaty, bez wątpienia odda prym tej drugiej. Dlaczeg? Najdroższe herbaty to te zbierane ręcznie: szczytowy pączek i dwa listki. Co kryją popularne saszetki z „ekspresową” herbatą? Maszyny do zbioru herbat tną równo: liście, łodyżki i nawet gałązki. Sita selekcjonują listki, a to co zostaje na końcu jest mielone i w postaci tzw. fannings trafia do saszetek. Niewiele tam niestety liści…
Ekonomia też jest niezwykle ważna. Liściaste, bardzo dobre herbaty, nie są wcale droższe od saszetkowanych resztek. Zakładając, że kilogram dobrej liściastej herbaty kosztuje około 50 złotych, a do zaparzenia filiżanki tego napoju potrzeba około 3 gramów suszu, to daje nam 15 groszy kosztów na jedną filiżankę. Rachunek jest prosty – wysoka jakość za niską cenę!
Prawidłowo przechowywana herbata i prawidłowo zaparzana herbata i prawidłowo zaparzana wydobędzie wszystkie swoje smaki i aromaty. Kiedy parzymy herbatę liściastą musimy pamiętać o przestrzeni dla liści, które absorbują wodę, a tym samym oddają wiele witamin, minerałów, zapachów i aromatów z liści. Dlatego zaparzacze i filtry papierowe muszą być wystarczająco obszerne by woda mogła swobodnie obmywać wszystkie listki.
W ofercie hurtowni Herba-ta:
Funkcjonalne akcesoria do herbaty dostępne są w niezwykle atrakcyjnych cenach. Są to między innymi: praktyczne dzbanki, duży wybór zaparzaczy z pokrywami, filtry papierowe w różnych rozmiarach, podgrzewacz, termometr i timer.
– Nowoczesny zaparzacz marki Finum
doskonale sprawdzi się przy parzeniu każdego rodzaju herbaty. Jest to drobniutka siateczka ze stali nierdzewnej rozciągnięta na termoodpornym plastikowym stelażu. Nie odkształca się nawet w najwyższej temperaturze (można myć w zmywarce).
– Papierowe filtry do herbaty marki Finum to saszetki napełniane listkami herbaty. Po zaparzeniu całość można wyrzucić. Proponowane filtry są bardzo wytrzymałe. Można zamknąć je specjalnym klipsem metalowym na łańcuszku, który ułatwi wyjęcie gorącej saszetki z naczynia. Jest to idealne rozwiązanie dla gastronomii.
– Proponujemy też dzbanek z boro-krzemowego, żaroodpornego szkła z zaparzaczem – Finum Tea Control.
Innowacyjność tego dzbanka polega na tym, że gdy mija określony czas parzenia, po przekręceniu pokrętła w pokrywie, jednym ruchem zatrzymujemy cały proces bez wyciągania zaparzacza.
Aby uzyskać doskonały napar niezbędna jest kontrola procesu parzenia i przestrzeganie kilku zasad.
V przykazań herbacianych:
1. Zawsze zaparzaj herbatę przefiltrowaną, miękką, świeżą wodą
2. Stosuj odpowiednie urządzenia umożliwiające kontrolę procesu parzenia (filtr papierowy lub zaparzacz, termometr, timer)
3. Parz herbatę w wodzie o temperaturze odpowiedniej dla gatunku (czarna, owocowa, Pu-Erh, Rooibos: 95oC; zielona: 60-70oC; biała, oolong: 80-85oC);
4. Czas parzenia herbaty jest ściśle określony dla poszczególnych gatunków (zielona, biała, oolong, Pu-Erh – 2 do 3 minut; owocowa, Rooibos – 5 do 10 minut; czarna – do 3 min. pobudzająca – 3-5 min, uspokajająca)
5 zaparzeniu bezwzględnie wyjmij liście z naparu!
Herba-ta s.c.
05-082 Blizne Jasińskiego k/Warszawy, ul. Żeromskiego 10A
e-mail: biuro@herba-ta.pl, tel. kom.: 501 758 427, 507 524 920