Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

 


Warszawa, dn. 26 października, 2017

NOWE TWARZE ZA STEREM KUCHNI HOTELU MARRIOTT W WARSZAWIE

Ster kuchni w hotelu Marriott od 1 października br. objął nowy Szef - Paweł Kałuski. Na pokład dołączył również Krzysztof Tarabasz, Ekspert Kulinarny, odpowiedzialny za kreowanie nowych rozwiązań we wszystkich restauracjach hotelu.

 


Paweł Kałuski karierę w gastronomii  rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów:  L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.  


W kolejnych latach pełnił obowiązki szefa kuchni w hotelach Hyatt i Radisson SAS. W Radissonie współpracował z Henry Chebaane - designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. „Henry wywarł duży wpływ na moje podejście do pracy. Rysował bardzo spójną wizję nowych miejsc, które tworzył. Tłumaczył mi, że każde danie powinno nieść pewien  przekaz, który odczyta klient. Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć. – mówi o sobie Paweł Kałuski.
Po wielu latach pracy w sieciach hotelowych, Paweł rozpoczął współpracę z Magdą Gessler przygotowując otwarcie restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga”  i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w  hotelu SPA Holiday Inn w Józefowie a potem w największym kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance.


Jako szef kuchni miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, polityków  i gwiazd show businessu. Uczestniczył w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach  we Francji i Belgii m.in. u legendarnego Yves’a Mattagne szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji „Sea Grill” w Brukseli.  Jego przepisy były prezentowane między innymi w miesięczniku „Kuchnia” w ramach cyklu „Szkoła Mistrza” oraz w prasie branżowej. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych.
„Z biegiem czasu, po zachłyśnięciu się kosmicznymi technologiami i egzotycznymi surowcami, typowym na początku zawodowej drogi, każdy szef kuchni dochodzi do prostej prawdy: najbardziej wyrafinowana  jest prostota. Sercem pracy szefa kuchni musi być doskonały produkt: świeża ryba z dobrej hodowli, znakomity stek, aromatyczne świeże zioła. Nasze zadanie to nie zepsuć naturalnej doskonałości.  – podkreśala nowy Szef Kuchni hotelu Marriott, Paweł Kałuski.

Pawel Kaluski Szef Kuchni Hotel Marriott

Paweł Kałuski: Szef Kuchni Hotel Marriott

 

Krzysztof Tarabasz swoją karierę rozpoczął w 2008 r. w kuchni hotelu Hilton w Amsterdamie. Przez ostatnie 5 lat swoje kulinarne pasje ralizował w luksusowym pięciogwiazdkowym hotelu Okura Amsterdam, należącym do sieci The Leading Hotels of the World. Hotel Okura szczyci się 3 restauracjami nagrodzonymi przez przewodnik Michelin, a  jedna z tych restauracji - Ciel Bleu otrzymała aż 2 gwiazdki w tej prestiżowej klasyfikacji. „Współpraca z restauracjami, które zostały wyróżnione przez inspektorów Michelin to niesamowite doświadczenie. Dziś z dumą stwierdzam: tak! jestem ekspertem kuchni innowacyjnej i eleganckiej! Jedzenie jest dla mnie czymś szczególnym, czymś do czego zawsze podchodzę emocjonalnie.  I właśnie takim stylem kuchni, i z takim podejściem, będziemy zabierać naszych klientów w wyjątkową podróż kulinarną.”- stanowczo stwierdza Krzystof Tarabasz, Ekspert Kulinarny w hotelu Marriott w Warszawie.

 

Krzysztof Tarabasz Ekspert Kulinarny Hotel Marriott

Krzysztof Tarabasz: Ekspert Kulinarny Hotel Marriott

 

OSOBA KONTAKTOWA:
Elżbieta Żyżyńska
PR & Marketing Manager
Hotel Marriott w Warszawie
T: +48.22.630.5262, +48.505.291.317, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

O hotelu Marriott w Warszawie
Hotel Marriott w Warszawie położony jest w samym centrum stolicy. Hotel dysponuje 523 odrestaurowanymi pokojami gościnnymi. Jest wśród nich 95 luksusowych, stylowo urządzonych apartamentów. Na terenie hotelu oprócz pokoi  znajdują się   włoska Restauracja Parmizzano’s, najbardziej rozpoznawalny sportowy pub Champions Sports Bar, mieszczący się na 40. piętrze Panorama Cocktail Bar, a także podziemny parking. Na powierzchni konferencyjnej przekraczającej 2600 m² znajduje się 21 kompleksowo wyposażonych sal konferencyjnych i wystawienniczych w tym dwie niezależne sale balowe z których największa jest w stanie pomieścić 700 osób.

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017