Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

   

targi food

Zakończyły się Targi Spożywczo – Gastronomiczne Food Expo 2017. Impreza rozpoczęła się 7 czerwca o godzinie 10.00 i trwała do 9 czerwca do godziny 16.00. Wystawcy prezentowali swoje produkty na terenie stadionu Energa Gdańsk.

     Tegoroczne targi Food Expo odbyły się wspólnie z Międzynarodowymi Targami Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.  Dodatkową atrakcją dla zwiedzających były też Targi Mleczarstwa zorganizowane w tym samym czasie, w tym samym miejscu, pod nazwą Mleczna Rewia. Patronat medialny sprawowała między innymi nasza firma, czyli Reklama Kreatywna. Dla wszystkich wystawców oraz odwiedzających targi dostępny był nasz najnowszy katalog „ABC Restauracji”. Podczas targów nasi pracownicy nie tylko odwiedzali stoiska wystawców, ale rozmawiali ze zwiedzającymi zasięgając ich opinii o imprezie i oferowanych produktach.


     Stadion Energii Gdańska zgromadził około 170 wystawców, w tym czołówkę polskich producentów oraz przedstawicieli najlepszych producentów z piętnastu krajów świata. W trakcie trzech dni imprezy targi odwiedziło ponad pięć tysięcy zwiedzających z Polski oraz trzydziestu jeden krajów. Najliczniejsze grupy stanowili przedstawiciele Białorusi, Bułgarii, Danii, Estonii, Francji, Holandii, Irlandii, Kazachstanu, Litwy, Łotwy, Niemiec, Norwegii i, Czech i Ukrainy.  To swoisty sukces organizatorów. To świadczy też o zainteresowaniu tematyką i potrzebie organizacji kolejnych tego typu imprez.


     Polfish to największe w Europie środkowej, oraz jedyne w Polsce, targi branży rybnej.  Co można było zobaczyć w trakcie imprezy? Przede wszystkim maszyny i urządzenia, opakowania i najnowsze rozwiązania w dziedzinie opakowań i przechowywania produktów, najnowsze technologie służące utrzymaniu czystości, pojazdy specjalistyczne oraz różnego rodzaju usługi związane z prezentowaną podczas targów branżą. Targi to doskonałe miejsce i okazja do tego, by dostawcy surowca spotkali się z przetwórcami, producenci wyrobów gotowych z hurtownikami i kupcami. Tak też było i tym razem


- Jestem tutaj nie tylko z ciekawości, ale przede wszystkim z obowiązku – mówi Janusz Marczyński z Pułtuska. – Moja nieduża firma związana z branżą przetwórstwa owoców potrzebuje kilku nowych, ale jednocześnie sprawdzonych rozwiązań. Nie będę wchodził w szczegóły, bo konkurencja nie śpi. Mam nadzieję, że nawiążę kontakt z kilkoma sprawdzonymi producentami urządzeń, które pomogą mojej firmie w rozwinięciu skrzydeł – podkreślił mój rozmówca.


- Kto nie inwestuje w nowe technologie ten się tak naprawdę cofa – wtrąca się do rozmowy Andrzej Bąk z Chojnic. – Nie jest to oczywiści proste, bo potrzebne są środki finansowe, a jak wiadomo, nie zawsze jest o nie łatwo.  Kto chce się rozwijać musi zrobić wszystko, co się da, by na niezbędne inwestycje odłożyć - kontynuuje Andrzej Bąk. – Czasami lepiej zakupić nową maszynę niż nowy samochód do celów prywatnych. Niestety, taki sposób rozumowania nie dotarł jeszcze do wszystkich polskich przedsiębiorców.

targi food expo1

W targach udział wzięli też przedstawicielstwa instytucji rządowych z kilku krajów, w tym między innymi: Biuro Handlowe z Chile, Norweska Rada Ryb i Owoców Morza, polskie Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

Wagę imprezy podkreślił udział w niej instytucji naukowych, w tym między innymi: Morskiego Instytutu Rybackiego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego ze Szczecina. Przedstawiciele nauki promowali nowe technologie. W trakcie prowadzonych seminariów zaprezentowali wiele ciekawych i godnych uwagi rozwiązań.

 

Ambasada Norwegii w Polsce przygotowała Norwesko -Polskie Forum Akwakultury. Tematem przedsięwzięcia były najnowsze technologie stosowane w lądowej hodowli ryb w Norwegii. Firma Eco Term i Carier Transicold Polska zorganizowała natomiast Pomorskie Forum Chłodnictwa Transportowego.

 

Akademia Skutecznej Diety przygotowała specjalny program dla miłośników zdrowego odżywiania. Dla zainteresowanych tematyką istniała możliwość indywidualnej konsultacji z dietetykiem. Można też było zapoznać się z problematyką analizy składu masy ciała. W trakcie zorganizowanych przez Akademie seminariów każdy uczestników zapoznał się z problematyką tak zwanych diet alternatywnych, uzależnieniem od cukru, soli i tłuszczy.

 

Dla wszystkich zwiedzających firma Alaska Saefood Marketing Institute z USA przygotowała i udostępniała przekąski z dzikiego łososia. Można było też posmakować świeżego karpia serwowanego przez Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”.

 

- Bardzo smaczne i wyjątkowo świeże są te ryby – mówi Ołeksandr Dowżenko z Ukrainy konsumują karpia. – Jestem pod wrażeniem tej imprezy, szczególnie udziałem w niej tek licznie zebranych firm z całego niemal świata. Tylko pozazdrościć.

 

- Targi są doskonałym miejscem do nawiązania biznesowych kontaktów – mówi Helmut Schreder z Hanoweru. Można wiele podpatrzeć i wiele się dowiedzieć – podkreślił mieszkaniec Nadrenii.

 

Wśród wystawców licznie prezentowały się polskie zakłady mleczarskie w tym między innymi: Maluta, Jogo, Cuiavia, Lacpol. Byli też inni przedstawicie spółdzielni mleczarskich, w tym z Wrześni, Wartkowic, Czarnkowa, Strzałkowa i Wielunia. Oferowane do degustacji produkty mleczarskie bardzo przypadły do gustu zwiedzającym. Na każdym niema kroku spotkać można było osoby, które spacerowały z mlecznym produktem w dłoni i konsumowały mleczne smakołyki.

 

targi food expo2

 

Ideą targów było między innymi ocenienie i nagrodzenie przez Komisję Konkursową najlepszych wyrobów i najbardziej innowacyjnych rozwiązań. Grand Prix Mercurius Gedanensis Targów Food Expo otrzymała firma Maluta z Nowego Dworu Gdańskiego. Podniebienia szacownej Komisji podbił ser dojrzewający w zalewie słonej serwatki. Medalami wyróżniono: OSM z Czarnkowa – za ser śmietankowy Juliko, OSM Cuiavia z Inowrocławia - za śmietanę do sałaty i mizerii 10 procent, OSM ze Strzałkowa – za twaróg śmietankowy, Lacpol PHZ SM z Zalesia – za ser Kefalotyrii 45 procent. Wyróżnienia otrzymały: OSM z Czarnkowa - za wielkopolski ser smażony z kminkiem, SM z Wrześni – za gzik wrzesiński, OSM Cuiavia – za jogurt naturalny typu greckiego, Jogo SM z Łodzi – za lody Bambino o smaku waniliowym.

 

Nagrodę specjalną – Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich przyznano OSM Maluta – za najlepszy produkt prezentowany podczas targów Mleczna Rewia. Wręczono też Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Otrzymał go najlepszy wystawca Food Expo 2017 – Ogrodnictwo Lawend z Gdańska. Jest to pierwszy w Polsce producent kwiatów jadalnych. W swojej ofercie firma posiada aż 200 produktów, w tym rzadkie odmiany ziół, kwiaty jadalne i warzywa.

 

- Jestem zainteresowany nawiązaniem współpracy biznesowej – mówi Jan Goryczko z Poznania. – Prowadzę restaurację i szukam dostawcy ziół, warzyw i kwiatów – wyjaśnia mój rozmówca.

 

Marian Balcerowski

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017