Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

Rynkowe nowości, przegląd trendów w branży gastronomicznej i obecność srebrnych medalistów Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej
w Erfurcie ’2016 – tak zapowiadają się Targi Spożywczo-Gastronomiczne FOODEXPO,
które odbędą się w dniach 7-9 czerwca w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku.

 

W poszukiwaniu inspiracji

 

FOODEXPO to największe targi spożywczo-gastronomiczne w Polsce północnej. Tu prezentowane są nowe produkty i technologie dla sektora HoReCa, tu przedstawiane są gastronomiczne trendy, a także rozwiązania i pomysły dla smart biznesu: restauracji, piekarni, kawiarni i firm z branży przetwórstwa spożywczego. Najlepsze prezentowane na targach wyroby i najbardziej innowacyjne rozwiązania nagradzane są Nagrodą Grand Prix Mercurius Gedanensis.

 

FOODEXPO to również znakomita okazja do branżowychspotkań i nawiązywania kontaktów z producentami i dostawcami produktów, sprzętu i wyposażenia dla biznesu gastronomicznego. Targowa oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów: właścicieli i menedżerów obiektów gastronomicznych, firm cateringowych, piekarni, cukierni, lodziarni, sklepów i hurtowni spożywczych, sieci supermarketów i dyskontów oraz szefów kuchni, dietetyków i technologów żywienia. W programie imprezy zaplanowane są merytoryczne seminaria, kreatywne szkolenia, emocjonujące konkursy kulinarne, widowiskowe degustacje i pokazy.

 

 

Wykłady mistrzów – punkt obowiązkowy

 

W październiku ubiegłego roku 14-osobowa polska reprezentacja kucharzy z Adamem Woźniakiem na czele zdobyła srebrny medal na jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Aż siedmiu z nich gościć będzie na Targach FOODEXPO. Opowiedzą o swoich doświadczeniach i podzielą się swoją rozległą wiedzą. Oto oni:

 

  • Jacek Majcherek (gotował w najlepszych restauracjach świata u boku Gordona Ramsaya w Londynie oraz René Redzepiego w kopenhaskiej Nomie), temat wykładu: Praktyka i darmowe staże w zagranicznych restauracjach. Czy to się opłaca i jaki ma wymierny wpływ na pracę w polskich warunkach?

  • Adam Woźniak (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy, nominowany przez Żółty przewodnik Gault & Millau Polska do tytułu Szefa Roku 2016), temat wykładu: Co ważniejsze smak czy wygląd? Jaki wpływ ma piękna aranżacja talerza na smak potrawy;

  • Krzysztof Szulborski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ), temat wykładu: Pierwsza praca. Co warto wiedzieć? Fachowe porady Szefa Kuchni. Techniki krojenia warzyw;

  • Jacek Kempa (restaurator sieci restauracji Kempa Gourmet ), temat wykładu: BBQ czy grillowanie? Czym różni się jedno od drugiego?

  • Mariusz Gachewicz (prezes Polskiego Stowarzyszenia Carvingowego, szef kuchni na Zamku w Gniewie), temat wykładu: Nowoczesna Kuchnia w starych ruinach zamkowych. Czy to jest w ogóle możliwe?

  • Andrzej Ławniczak (sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mistrz Polski w Grillowaniu ), temat wykładu: Tradycja i regionalizm. Najpopularniejsze dania regionalne Polski;

  • Krzysztof Gradzewicz (olimpijczyk, Mistrz Polski w daniach z kawioru ), temat wykładu: Własne wędliny i pieczone mięsa. Jak to poprawnie wykonać?

Dla cukierników punktem obowiązkowym powinna być prelekcja cukiernika z tytułem Mistrza Świata – Tomasza Dekerao tym, jak tworzyć kreatywne desery w restauracjach (doświadczenie zdobywał w belgijskiej Akademii  Czekolady Barry Callebaut oraz w barcelońskiej Espai de Sucre). 

 

Dla zdrowia

Specjalny program dla pasjonatów zdrowego stylu żywienia przygotowała Akademia Skutecznej Diety: możliwość analizy składu i masy ciała, indywidualne konsultacje z dietetykiem, a także cykl seminariów poświęconych najbardziej „gorącym” tematom: dietom alternatywnym, uzależnieniom od cukru, tłuszczu i soli oraz trendom dietetycznym w branży spożywczo-gastronomicznej.

 

W tym samym czasie – POLFISH

Równocześnie w AMBEREXPO odbywać się będą jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH z szeroką ofertą produktów rybnych, maszyn, urządzeń, opakowań, środków utrzymania czystości, pojazdów specjalistycznych i usług.

 

 

Patronat Honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

więcej informacji, rejestracja online zwiedzających i wystawców:

www.food-expo.pl, www.polfishtargi.pl

 

termin: 7-8 czerwca, godz. 10.00-18.00 | 9 czerwca, godz. 10.00-16.00

miejsce: AMBEREXPO Centrum Wystawienniczo-Kongresowe, ul. Żaglowa 11, Gdańsk

organizator: Międzynarodowe Targi Gdańskie SA

manager projektu: Beata Wójcikiewicz | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. | t. 58 55 49 133

 

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017