Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

FtG1

 

Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO od pierwszej edycji kusiły możliwością poznania kuchni z najdalszych zakątków świata. Potrawy przygotowywane były m.in. przez kucharzy i cukierników z Armenii, Kanady, Turcji, czy Włoch. W tym roku organizatorzy postanowili połączyć kuchnie świata z tradycyjnymi, polskimi smakami, a dokładnie z kuchnią kaszubską. W ramach 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO (8-9 lutego 2017, AmberExpo, Gdańsk) poznamy wszystkie sekrety tradycyjnych dań, które są nieodzownym elementem kaszubskiej tożsamości.  


Gościem specjalnym 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO będzie Tomasz Fierke znany jako „Kucharz z Kaszub”. Wszystko to dzięki programowi, który prowadzi na kanale YouTube, w którym przekonuje, że kuchnia kaszubska jest smaczna a jej przygotowywanie niezwykle ciekawe. Tomasz Fierke specjalizuje się w nowoczesnej odsłonie kuchni kaszubskiej, choć jak twierdzi - inspiruję się różnymi smakami świata, które krzyżuję  w swojej kuchni w banalny sposób poprzez łączenie z tradycyjnymi barwami smakowymi, moja żona mówi wtedy widząc co wyczyniam w kuchni "Fifty tastes of Cook with Cashubian". Uwielbiam nowe trendy, które staram się odzwierciedlać w swojej kuchni. Moja ulubiona kuchnia - Jak u Mamy. Drugi dzień 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO, 9 lutego, to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji Tomasz Fierke przygotuje pizzę po kaszubsku. Jakie składniki znajdą się na cieście? Tego dowiedzą się Ci, którzy odwiedzą wydarzenie. Jedno jest pewne, przepis z pewnością będzie ciekawą propozycją dla lokalnych pizzerii, których właściciele chcą zaskoczyć swoich gości. Podczas spotkania z „Kucharzem z Kaszub” poznamy również sposób na przygotowanie FRÉKASË, czyli potrawki z kurczaka. Swój udział potwierdziła również Marta Truskolawska- Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa, która podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO przygotuje pokaz cukierniczych dekoracji wielkanocnych inspirowanych Kaszubami. Trudno wyobrazić sobie Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO bez udziału Stowarzyszenia Kobiet ze Zgorzałego. Gospodynie już od 7 lat odwiedzają targi i zawsze zaskakują nowymi potrawami: bulewną zupą, kreplami, czy golcami. Szczęśliwcy na pewno usłyszeli słynne słowa „Chcemë le so zażëc!”, tradycyjną formułę zaproszenia do skosztowania tabaki, która na Kaszubach jest bardzo popularna. Organizatorzy 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO podjęli również współpracą z Instytutem Kaszubskim. Instytut wychodzi naprzeciw potrzebom  i oczekiwaniom społeczności kaszubskiej oraz dba o jej kulturę i tradycję, dlatego wspiera lokalnych producentów, którzy swoje produkty chcą pokazać podczas Targów FOOD-to-GO.

FtG2

Pomorze jest jednym z najczęściej odwiedzanych regionów przez zagranicznych turystów, którzy chcą poznać polską kulturę. Jednym z elementów, który określa Polskę, jest jej kuchnia. Podróżujący poszukują tradycyjnych potraw i chętnie odwiedzają restauracje z lokalnymi daniami.  – Na targach postaramy się wykorzystać to zainteresowanie i pokażemy, że Kaszuby mają do zaproponowania bogactwo smaków. Tegoroczna edycja Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków i sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy a są one nowym pomysłem na urozmaicenie oferty lokali gastronomicznych – zapowiada Ewa Woch, Wiceprezes Targów  w Krakowie, Organizator Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO  w Gdańsku. Udział w 7. Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO jest okazją dla pomorskich restauratorów do spotkania całej branży w jednym miejscu. To tu będzie można czerpać inspirację, poznać nowe propozycje dań do karty menu, nawiązać kontakty  z producentami i dostawcami m.in. urządzeń gastronomicznych, wyposażenia punktów gastronomicznych, sprzętu i akcesoriów do parzenia i serwowania kawy, herbaty, czekolady. Podczas Targów nie zabraknie również stref tematycznych: Deserowych Inspiracji, Bezglutenowej, Inteligentnej Restauracji, czy strefy Wyposażenia Pensjonatów i Ośrodków Wypoczynkowych BaltRoom.

FtG3

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017