Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

 

Slow food – wolne jedzenie?

 

Slow food jest to ruch zapoczątkowany we Włoszech w 1986 przez krytyka kulinarnego, Carlo Petriniego . Jego powstanie było aktem sprzeciwu wobec szerzącej się popularności barów fast food. Od tamtej pory Slow Food bardzo się rozwinęło, dziś obejmuje 50 krajów i ma ponad 80 tysięcy członków. Do głównych założeń ruchu należy promowanie lokalnych produktów,  szerzenie kultury spożywania i delektowania się jedzeniem, a co najważniejsze ochrona prawdziwego smaku i walka z mdłymi i jednolitymi potrawami. Slow Food stawia przede wszystkim na różnorodność i uwolnienie produktów od wszelkich konserwantów. Wszystko zmierza do tego by być jak najbliżej natury.

W obronie oscypka – Slow Food w Polsce

 

W Polsce ruch zaprezentował się 4 grudnia 2004 roku. Na tle innych krajów, nie jest to najlepszy wynik. Ale lepiej późno,niż później.  Struktura Slow Food opiera się na zrzeszeniach osób o podobnych poglądach i upodobaniach smakowych, są to tzw. convivia. W Polsce pierwsze convivium powstało w Krakowie, jednym z najbardziej kulturalnych miast. Zwolennicy Slow Food twierdzą, że nie przez przypadek. Według nich kultura nie ogranicza się do zabytków i malarstwa, a jednym z ważniejszych jej aspektów są sztuki kulinarne.  Stowarzyszenie w Polsce miało duży wpływ na uregulowanie norm prawnych dotyczących produktów regionalnych. Dzięki niemu drobni producenci mogą dalej praktykować tradycyjne metody wyrobnicze. Slow Food wypromowało oscypek, przedstawiając go jako symbol góralskiej kuchni. Przez swój specyficzny smak niepozorny serek stał się filarem Slow Food w Polsce, a to z kolei przyniosło mu słąwę poza granicami naszego kraju.    

Slow Food vs Fast Life

 

Dieta i tryb życia zgodny z założeniami Slow Food ma wiele zalet, ma przede wszystkim dobry wpływ na nasze zdrowie. Staranny dobór produktów, odrzucenie konserwantów i delektowanie się podczas posiłku, to wszystko pozytywnie działa na nasz organizm. Oprócz tego, że jest to zdrowe i takie zbawienne, to jest przede wszystkim czasochłonne, na co wskazuje sama nazwa. W nawale produktów, ciężko jest znaleźć takie, które nie mają konserwantów. Przeciętny, pracujący człowiek nie ma czasu na szukanie ekologicznych serów. A oprócz czasu, brakować mu może również pieniędzy. Produkty Slow Food charakteryzują się wysoką ceną, za jakość trzeba przecież płacić. Szybki tryb życia nie usprawiedliwia jednak do rzucania się między półki sklepowe uginające się od niezdrowych produktów.

 

sf

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017