Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

Tłusta Kaczka – kwintesencja polskiej kuchni
Tereny nadmorskie to idealne miejsce do spędzania urlopu. Cale Trójmiasto oferuje szereg atrakcji, a do tego dochodzi morze, piękne, bo nasze, polskie. Turyści, którzy wykładają pieniądze na wakacje, chcieliby również dobrze zjeść. Większość z nich wybiera lokale specjalizujące się w przyrządzaniu ryb.  Jak nad morzem nie zjeść ryby?  Nie wypada. Jednakże istnieje pewna różnica pomiędzy tym co wypada, a to czego się chce. Zastanówmy się, czy nie jesteśmy zmęczeni ciągłym konsumowaniem ryb i czy nie tęsknimy na wakacjach za tradycyjną, polską kuchnią? Często, nawet mimo wielkich chęci, ciężko znaleźć restaurację oferującą tego typu potrawy. W 2012 roku w Trójmieście pojawiła się Tłusta Kaczka,  restauracja, której wyróżnikiem stało się serwowanie tradycyjnych polskich potraw na bardzo wysokim poziomie.

Magia tradycji
Tłusta Kaczka znajduje się w Gdyni przy ulicy Spółdzielczej 2.  W jej menu znaleźć można typowo polskie potrawy.  Pod szyldem „przystawki” można znaleźć takie dania jak  pierogi cielęce czy tatar. Wśród zup ciekawą pozycją jest krem z borowików, ale czym byłaby polska restauracja bez naszego żuru? W Tłustej Kaczce podawany jest z przepiórczym jajem i białą kiełbasą, oczywiście własnego wyrobu. Spośród dań głównych na szczególną uwagę zasługuje sznycel ze schabu cielęcego, gicz jagnięca, czy tarta dyniowa. A jeśli ktoś chciałby spróbować świeżo złowionej ryby, znajdzie takową pozycję w karcie.  Jednak prawdziwą królową wśród dań i specjalnością zakładu jest kaczka, „ wolno gotowana, pieczona a’la minute, nadziewana jabłkami, czosnkiem i majerankiem, podana z zasmażanymi ziemniakami , modrą kapustą duszoną w winie z rodzynkami, sos żurawinowoporzeczkowy.” Brzmi bardzo zachęcająco! O wyśmienity smak i estetyczny wygląd potraw dba zespół doświadczonych i uzdolnionych kucharzy, na czele z Tomaszem Mrozikiem – szefem kuchni. W swojej karcie Tłusta Kaczka dodaje informacje, które potrawy zostały przyrządzone bez mięsa i bez glutenu. Jest to spore ułatwienie dla osób będących na różnych dietach. Dodatkową zaletą jest oferta dań dla dzieci, która również utrzymane są w klimacie staropolskim.

W płomieniach kominka
O tym czy zechcemy wrócić do jakiejś restauracji decyduje kilka czynników. Jako  pierwsza, na myśl przychodzi oczywiście kuchnia. Jednakże sam smak potraw  nie wystarczy. Dopiero w połączeniu z miłą i profesjonalną obsługą oraz niebanalną atmosferą wyniesie restaurację na wyższy poziom. Taki efekt można dostrzec w Tłustej Kaczce, gdzie już po przekroczeniu progu człowieka ogarnia spokój. Zapach dziczyzny wymieszany z ziołami, aromat drewna i delikatne strzelanie w kominku, to wszystko działa niezwykle kojąco. Warto odwiedzić Tłustą Kaczkę, zjeść pyszny obiad i wypić lampkę wina. Warto zawitać w Trójmieście, nie tylko latem.

 

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017