Portal dedykowany obiektom gastronomicznym i hotelowym

 

 

swieta1

 

Choć pogoda za oknami niczego nie zdradza, to nie sposób zapomnieć o zbliżających się wielkimi krokami świętach Bożego Narodzenia. Znajdziemy oczywiście karpia, pierogi z kapustą i grzybami, zgodnie z tradycją i wierzeniami nie spożywa się dań mięsnych. Kolejne dni wyglądają podobnie, nie sposób ukryć, że święta kręcą się wokół jedzenia. Kiedy pościć już nie trzeba większość Polaków zajada się potrawami mięsnymi. Na stołach królują pieczenie, galarety i kotlety. Jak radzą sobie wegetarianie? Przecież są święta, każdy powinien czuć się komfortowo.

 

Wegetariańskie święta  - herezja?
Dla tradycjonalistów wegetariańska, a co gorsza wegańska Wigilia jest bezczeszczeniem kultury. Nie ma karpia, nie ma świąt! Przed osobami niejedzącymi mięsa stoi nie lada wyzwanie, jak wytrwać i spróbować cieszyć się świętami. Dla wielu z nich spotkania rodzinne to męczarnia. Łatwiej jest kiedy w domu jest kilka osób praktykujących dietę wegetariańską, można wtedy liczyć na wsparcie i zrozumienie. Tu pewnie pojawi się argument, że w Wigilię nie je się przecież mięsa. Podstawę kolacji tworzą pierogi, barszcz i ryby. No właśnie, czy karp i szczupak jest rośliną? Nie, jest zwierzęciem, które według filozofii wegetariańskiej czuje, jest istotą żywą. Na szczególną uwagę zasługuje karp, zanim jeszcze trafia na stoły przeżywa prawdziwe męczarnie. Często jest przechowywany w skandalicznych warunkach, a i jego uśmiercanie dalekie jest od humanitaryzmu.   Istnieje wiele przepisów nadających się na Wigilię i pozostałe dni świąteczne. Wegetariańskie święta mogą być ciekawym doświadczeniem nawet dla osób jedzących mięso na co dzień.

 

Jeść czy być?
Święta są podobno to czas miłości i dobroci, dla każdego, bez żadnego wyjątku. Zapominamy o tym w ferworze sprzątania i wiru przygotowań. W natłoku obowiązków to przecież jedna z niewielu okazji by spędzić czas w towarzystwie bliskich. Biegnąc z garnkiem w ręku warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić po co to wszystko. Nie odmawiajmy sobie przyjemności jedzenia, przecież Boże Narodzenie nierozerwalnie wiąże się z jego spożywaniem, ale nie pozwólmy by było w centrum zainteresowania.  Przemyślmy czy jeśli karpia zastąpi się pierogami z soczewicy, święta rzeczywiście zostaną odwołane?

 

Pierogi z soczewicą

Składniki:

Farsz
20 dag soczewicy zielonej
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka curry
łyżeczka kolendry mielonej
pół łyżeczki soli
łyżka kaszy mannej
1,5 szklanki wody
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
łyżka miękkiego masła
pół szklanki ciepłej wody

Wypłukać soczewicę, zalać wodą, wrzucić przyprawy i rozgotować soczewicę. Usunąć listki laurowe i ziele angielskie. Na zakończenie dodać kaszkę manną i gotować jeszcze 2 min. mieszając. Farsz nie powinien być suchy. Podczas gotowania soczewicy zagnieść ciasto, partiami rozwałkować, wycinać kółka, nakładać w środek farsz i zakleić brzegi. Wrzucać pierożki na wrzącą osoloną wodę  mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

 

swieta2

Portal dla obiektów gastronomicznych i hotelowych

Dzięki Abc-restauracji.pl dowiesz się jak osiągnąć karierę w branży HoReCa. Artykuły podpowiadają jak doskonalić kadrę menedżerską, dobierać odpowiednich pracowników i poprawnie prowadzić własną restaurację. Nieodzownym elementem prowadzenia każdego biznesu jest także zaopatrzenie i dostawa, o których często wspominamy na łamach portalu.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnym katalogiem, w którym znajdują się między innymi artykuły na temat branży HoReCa oraz informacje na temat dostawy i zaopatrzenia restauracji, barów i hoteli. Każdego roku organizowane są także liczne targi, do których czas odliczany jest na zegarze powyżej.

ABC Restauracji poprzednie wydania

Listopad2017
Pazdziernik2017
Wrzesien2017
Sierpien
Sierpien 2017
czerwiec-2017
Lato 2017
Marzec-2017
luty 2017